Absoluuttinen riski ja suhteellisen riskin

Monet Tiedotusvälineiden eduista hoitoja aiheuttaa riskin tuloksia suhteellisen riskin väheneminen kuin absoluuttinen riskin väheneminen. Tämä usein tekee hoitoja näyttävät paremmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Tämä seloste yrittää selittää ero absoluuttisen ja suhteellisen riskin. Tämä voi auttaa sinua tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siitä, ottaako hoitoa vai ei.

Absoluuttinen riski taudin riskiä sairastua tautiin jakson aikana. Meillä kaikilla on absoluuttinen riski sairastua erilaisiin sairauksiin kuten sydänsairauksien, syövän, aivohalvaus jne. Sama absoluuttinen riski voidaan ilmaista eri tavoin. Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on 1 10 riski sairastua tietyn taudin elämässäsi. Tämä voidaan myös sanoa olevan 10% riski, tai 0,1 riski - riippuen jos käytät prosentit tai desimaaleja.

Suhteellinen riski käytetään vertailla riski kahdella eri ihmisryhmiä. Esimerkiksi ryhmät voisivat olla tupakoitsijoiden ja tupakoimattomien. Kaikenlaiset ryhmät ovat verrattuna muihin lääketieteellisen tutkimuksen nähdä, jos ryhmään kuulumisesta lisää tai vähentää riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin. Esimerkiksi tutkimus on osoittanut, että tupakoitsijat ovat suurempi riski sairastua sydänsairauksiin verrattuna (suhteessa) tupakoimattomien.

Pari esimerkkiä voi havainnollistaa tätä paremmin.

Esimerkiksi kun puhutaan riskeistä taudin

Sano absoluuttinen riski sairastua on 4 100 tupakoimattomilla. Sano suhteellinen riski taudin nostetaan 50% tupakoitsijoilla. 50% liittyy 4 - niin absoluuttista lisäystä riski on 50% ja 4, joka on 2. Niin, absoluuttinen riski tupakoitsijat kehittää tätä tautia on 6 100.

Esimerkiksi kun puhutaan hoidot

Sano miehillä on 2 20 riski sairastua tiettyyn tautiin, kun he saavuttavat 60-vuotiaana. Sitten, sanovat tutkimukset osoittavat, että uusi hoito vähentää suhteellinen riski sairastua tähän tautiin 50%. 50% on suhteellisen riskin pieneneminen, ja viittaa vaikutus 2. 50% 2 1. Tämä tarkoittaa, että absoluuttinen riski on vähennetty 2 20, 1 20.

Absoluuttinen riski ja suhteellisen riskin. Mitä ovat absoluuttinen ja suhteellinen riskit?
Absoluuttinen riski ja suhteellisen riskin. Mitä ovat absoluuttinen ja suhteellinen riskit?

Luku, joka on usein siteerattu lääketieteellinen tutkimus on number needed to treat (NNT). Tämä on joukko ihmisiä, jotka täytyy ottaa hoidon yhdelle henkilölle hyötyä hoidon.

Oletetaan esimerkiksi, että lääkeyhtiö ilmoitti, että lääke X vähennetään suhteellinen riski tietyn taudin 25%. Jos absoluuttinen riski sairastua tautiin oli 4 100 sitten tämä 25% vähennys suhteellinen riski vähentäisi absoluuttinen riski 3 100.

Mutta tämä voidaan tarkastella toisella tavalla. Jos 100 ihmiset eivät ota lääkettä, sitten 4 niissä 100 ihmistä saa taudin. Jos 100 ihmiset eivät ota lääkettä, vain 3 niissä 100 ihmistä saa taudin. Siksi 100 ihmistä täytyy ottaa hoidon yhdelle henkilölle hyötyä ja saa taudin. Eli tässä esimerkissä, NNT on 100.

Nopea tapa saada NNT hoito on jakaa 100 by absoluuttinen väheneminen prosenttiyksiköllä riski lääkettä otettaessa. Eli taas nopea esimerkki. Sano absoluuttinen riski sairastua komplikaatioihin tietty sairaus on 4 20. Sano lääke vähentää suhteellinen riski saada näitä komplikaatioita 50%. Tämä vähentää absoluuttinen riski 4 20, 2 20. Prosentuaalisesti 4 20 on 20%, ja 2 20 on 10%. Siksi väheneminen absoluuttinen riski lääkkeen on 20%: sta 10% - alennetaan 10 prosenttiyksikköä. NNT olisi 100 jaettuna 10: llä. Eli 10 ihmistä olisi otettava lääkettä jollekin hyötyä.

Päätös ottaako hoitoa tarvitsee tasapainottaa eri asioita, kuten:

 • Mikä on absoluuttinen riski saada tauti aloittaa?
 • Kuinka vakava sairaus anyway?
 • Kuinka paljon on absoluuttinen riski vähenee hoitoon?
 • Riskejä tai sivuvaikutuksia lääkityksen.
 • Kuinka paljon hoito maksaa? Onko se sen arvoista yksilön jos henkilö maksaa, vai onko se sen arvoista maata, jos hallitus maksaa?

Se voi auttaa katsomaan pari esimerkkiä:

Sano absoluuttinen riski sairastua tiettyihin tauti on 4 1000. Jos hoito vähentää suhteellista riskiä 50%, se tarkoittaa, että 4 vähenee 50%. Siksi hoito vähentää absoluuttinen riski 4 1000 2 1000. Ei oikeastaan ​​paljon absoluuttisesti.

 • Jos se olisi vähäinen sairaus, joka olet todennäköisesti toipumaan, niin et ole todennäköisesti vaivaudu ottamaan hoitoon.
 • Jos se on tappava tauti, voit harkita lääkityksen - vähentää riskiä voi olla parempi kuin ei mitään. Kuitenkin:
  • Sano oli 1 100 riski sairastua vakavia sivuvaikutuksia hoidosta. Olet niin ei todennäköisesti halua hoitoa, koska riski vakavia sivuvaikutuksia on suurempi kuin riski taudin.
  • Jos ei olisi riskiä hoitoa, kannattaa harkita hoidon kannattavaa.
  • Jos hoito olivat hyvin kalliita:
   • niin et ehkä pysty varaa ja päättää ottaa riskin ilman hoitoa;
   • jos hallitus maksaa, se voisi päättää olla tukematta tätä hoitoa, koska vähennys absoluuttinen riski ei ole suuri ja monet ihmiset tarvitsevat hoitoa hyötyä yksi henkilö.

Toisaalta, sano absoluuttinen riski sairastua on 4 10 ja hoito vähentää suhteellista riskiä 50%: lla. Absoluuttinen riski laskee 2 10 - iso alennus.

 • Jos se olisi pieni sairaus, olet todennäköisesti toipumaan, niin voit silti ottaa hoitoon jos ei ole vaaraa sivuvaikutuksia, niin ei vaivata sairaus.
 • Jos se on tappava tauti, olet todennäköisesti varmasti halua kohtelun riski sivuvaikutuksia oli paljon pienempi kuin riski saada tauti.

Hoidot sairauksia usein siteerattu lehdistössä linjojen... "Uusi hoito vähentää riskiä X taudin 25%". Vaikka tämä kuulostaa hyvältä, se tarkoittaa yleensä suhteellisen riskin. Mutta hyöty riippuu oikeastaan ​​siitä, miten yhteisiä tai harvinainen sairaus on. Suuri vähentäminen suhteellinen riski harvinainen sairaus ei välttämättä tarkoita paljon väheneminen absoluuttinen riski. Esimerkiksi 75% suhteellinen riski pieneni jotain, joka on 4 miljoonaa absoluuttinen riski tapahtuu tuo absoluuttinen riski alas 1 miljoonaa euroa.

Kun päätetään, ottaa hoitoon, mieluiten sinun pitäisi päättää lääkärisi kanssa, jos vähennys absoluuttinen riski suurempi riskejä, sivuvaikutuksia ja hoidon kustannukset.

Tutustu näihin