Atrofinen emätintulehdus (emättimen kuivuus)

Jotkut naiset saattavat huomata muutoksia niiden emättimen ja sukuelinten alueella vaihdevuosien jälkeen. Nämä muutokset ovat ihon kuivuminen ja epämukavuutta yhdynnän aikana. Saattaa olla myös virtsarakon oireita. Nämä kaikki yleensä hoidon parantaneen. Hoitovaihtoehdot ovat hormonikorvaushoito (HRT), estrogeenin kerma tai emätinpuikot ja voitelu geelit.

Atrofinen emätintulehdus (emättimen kuivuutta). Kipu kun harrastat seksiä.
Atrofinen emätintulehdus (emättimen kuivuutta). Kipu kun harrastat seksiä.

Ennen vaihdevuosia (kutsutaan usein muuttaa elämän) ihon ja kudosten ympärillä emättimen pidetään notkea ja kosteana nesteiden ja limaa. Nämä tehdään rauhaset kaulassa kohdussa. Estrogeeni (naishormoni) vaikuttaa nämä rauhaset. Estrogeeni vaikuttaa myös kudosten ja ympäri vagina, aiheuttaen limakalvon emättimen olla paksumpi ja joustavampi. Estrogeeni stimuloi solujen rivi emättimen tuottaa glykogeenin, yhdiste, joka kannustaa läsnäolo hyödyllisiä bakteereja, jotka suojaavat emättimen tartunnalta.

Vaihdevuosien jälkeen munasarjat tehdä vähemmän estrogeenia. Puute estrogeenin johtaa ohenemista ympäröiviin kudoksiin emättimen ja määrän vähenemiseen rauhasten, jotka tekevät limaa. Olet myös menettää rasvakudosta ympäri sukuelinten alueella. Tämä voi tehdä alueella myös näyttää hieman erilaiselta kuin ennen vaihdevuosia.

Yhteenvetona, hormonaaliset muutokset tekevät emättimen lyhyempi, vähemmän elastinen ja kuivempi. Sukuelinten iho myös näyttää vaaleampi. Nämä muutokset yleensä kestää kuukausia tai vuosia kehittää vaihdevuosien jälkeen ja vaihtelevat naisesta naiseen. Atrofinen emätintulehdus on lääketieteellinen termi kunnossa, kun nämä muutokset tuottavat hankala oireita.

Vaihdevuosien jälkeen noin puolet naisista on joitakin oireita, jotka liittyvät atrofinen emätintulehdus. Olet myös herkemmin oireita kuin vuotta pass jälkeen vaihdevuosien.

Edellä kuvatut muutokset voi tapahtua aiheuttamatta oireita tai epämukavuutta. Kuitenkin joitakin seuraavista oireista voi kehittyä joillakin naisilla. Atrofinen emätintulehdus on yhteinen (ja yleensä hoidettavissa) aiheuttavat seuraavia ongelmia. Kuitenkin nämä ongelmat voivat johtua myös muita sairauksia.

  • Kipu kun harrastat seksiä. Tämä voi ilmetä, koska emätin on pienempi, kuivempi ja vähemmän todennäköisesti tulla voideltu seksin aikana kuin ennen vaihdevuosia. Myös iho vaginan ympärillä on hauraampi, ja tämä voi pahentaa ongelmaa.
  • Epämukavuutta - jos vulva tai emättimen on kipeä ja punainen.
  • Valkovuoto. Ei voi olla valkoinen tai keltainen purkaus. Joskus tämä johtuu infektio. Infektio on todennäköisempää, jos vuoto on haiseva ja epämiellyttävää.
  • Kutittaa. Iho vaginan ympärillä herkempi ja todennäköisesti kutittaa. Tämä voi tehdä sinusta altis naarmuuntumista, mikä tekee ihon todennäköisemmin kutittaa, ja niin edelleen. Tätä kutsutaan kutittaa / naarmu sykli, joka voi olla vaikea murtaa, ja voi olla ahdistavaa.
  • Virtsateiden ongelmia. Atrofinen emätintulehdus voi edistää eri virtsateiden ongelmia. Tämä johtuu siitä, että harvennus ja heikentää kudosten kaulassa virtsarakon, eli noin virtsaputken (avaamisesta virtsan). Esimerkiksi virtsateiden oireita voi esiintyä myös kiire päästä vessaan, ja toistuvat virtsatieinfektiot.

Ei kaikki naiset ovat kaikki edellä mainitut oireet. Hoito voi riippua mitkä oireet ovat kaikkein ongelmallisin. Koska ongelma johtuu pääasiassa puutteesta estrogeeni, se voidaan auttaa korvaamalla estrogeenin kudoksissa.

Hormonikorvaushoito (HRT)

Tämä tarkoittaa Estrogeeniä muodossa tabletin, geeli, implantti tai laikkuja. Tämä voi olla paras hoito lievittää oireita, mutta jotkut naiset eivät pidä ajatuksesta hormonikorvaushoitoa. On etuja ja haittoja käyttämällä hormonikorvaushoitoa. Katso erillinen lehtinen "Vaihdevuodet ja hormonikorvaushoito" tarkemmin.

Estrogeeni voiteet

Joskus kerma, pessaarina tai emättimen rengas, joka sisältää estrogeenia on määrätty. Tämä palauttaa estrogeenin emättimen ja ympäröivien kudosten ilman, että estrogeenin koko kehoon. Yleensä hoito käytetään päivittäin noin kaksi viikkoa, ja sen jälkeen kahdesti viikossa vielä kolmen kuukauden ajan. Tämän jälkeen hoidon vaikutuksesta voidaan arvioida lääkäri. Tämä hoito toimii yleensä hyvin, mutta oireet saattavat uusiutua jonkin ajan kuluttua hoidon lopettamisesta. Toistuvat hoito ovat usein tarpeen. On tärkeää noudattaa ohjeita määrä voidetta käyttää.

Voiteluöljyt geelit

Jos emättimen kuivuus on ainoa ongelma, tai hormoni voiteet ei suositella, koska muita lääketieteellisiä ongelmia, voitelu-geelit voi auttaa. On olemassa kaksi geelit, jotka ovat saatavilla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, joka on erityisesti suunniteltu auttamaan ongelman emättimen kuivuutta. Ne korvaavat kosteutta. Ne ovat Replens ® ja Sylk ®. Voit ostaa ne apteekki ja apteekin pitäisi pystyä neuvoo.

Tutustu näihin