Giant solu arteritis (temporaaliarteriitti)

Yleisimpiä oireita jättiläinen solu arteritis ovat päänsärky, arkuus yhden tai molemmin puolin otsa, ja huonovointisuus. Muita oireita voi esiintyä myös kipua leuan lihaksia, kun pureskella joka helpottaa, kun pidät leuan lihaksia ja visuaalinen tappio. Ota yhteys lääkäriin välittömästi, jos epäilet, että sinulla on jättiläinen solu arteritis. Ihmiset jättiläinen solu arteritis tarvitset kiireellistä hoitoa steroideja. Hoito pyritään estämään vakavia komplikaatioita, kuten sokeutta joka voi tapahtua pian tauti alkaa.

Giant cell arteritis (GCA) on sairaus, joka aiheuttaa tulehduksen sisäpuolelle joidenkin valtimoiden (verisuonten). Sitä kutsutaan "giant cell", koska epänormaalin suuria soluja kehittyy seinään tulehtunut valtimoissa. Valtimot yleisesti vaikuttaa ovat pään ja kaulan alueelle. Yksi verisuonia, jotka on yleisesti vaikuttaa on ajallinen valtimo. (Sinulla on ajallinen valtimo kummallakin puolella päätä. Ne ovat ihon alle puolin otsa - temppelin alueella.) Tämän vuoksi ehto kutsutaan temporaaliarteriitti. Useat verisuonet voivat vaikuttaa samanaikaisesti.

GCA on harvinaista ja vaikuttaa lähinnä yli 60-vuotiaana. Se harvoin vaikuttaa ihmisten alle 50-vuotiaalla. Naiset ovat yleisesti kärsivät miehiä. Syytä ei tiedetä.

Oireet voivat vaihdella, ja ne saattavat riippua jossa valtimo tai valtimoiden vaikuttavat eniten.

 • Päänsärky on yleinen oire. Sitä esiintyy noin kaksi kolmasosaa ihmisistä, joilla GCA. Tämä kehittyy yleensä yhtäkkiä yli päivässä tai niin, mutta joskus se kehittyy vähitellen useiden päivien tai viikkojen. Päänsärky voi olla yksipuolista tai molemmin puolin. Yleensä se on lähinnä eteen ja puolin päätä.
 • Arkuus päänahkaa ajallisesti valtimoissa on yhteinen. Saatat tuntea toinen tai molemmat tulehtunut ajallisesti valtimoissa ihon alle, tai nähdä niitä peilistä.
 • Muita oireita voi ilmetä, jos valtimoiden menossa nämä ruumiinosat ovat tulehtuneet, tulee kaventunut, ja vähentää verenkiertoa näillä alueilla. Näitä ovat muun muassa:
  • Kipu leuan lihaksia (leuka katkokävely) syödessään tai puhua. Tämä tapahtuu lähes puolet vaikuttavat ihmiset. Kipu helpottaa, kun pidät leuan lihaksia.
  • Näköhäiriöt: pysyvä osittainen tai täydellinen näön menetyksen yhdessä tai molemmissa silmissä esiintyy jopa 1 5 kärsivien ihmisten, ja on usein varhainen oire. Ihmiset, jotka kärsivät tyypillisesti raportoivat tunne varjossa kattaa yksi silmä, joka voi edetä täydelliseen sokeuteen. Silmä ei ole kivulias. Hoitamattomana toisen silmän tulee todennäköisesti vaikuttaa 1-2 viikon kuluessa, vaikka se voi vaikuttaa 24 tunnin kuluessa. Kiireellinen hoito on siis tärkeää. Tilapäisen näön menetyksen toisesta silmästä tai kaksoiskuvat (näkö) saattaa esiintyä "varoitus" oire ennen pysyvää visuaalinen tappio.
 • Joitakin yleisiä oireita myös esiintyy yleisesti. Näitä ovat: väsymys, masennus, yöhikoilu, kuume, ruokahaluttomuus ja laihtuminen. Nämä voivat kehittyä vähitellen ja voi olla viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin tietty oire, kuten päänsärkyä tai visuaalinen tappio kehittyy.

Polymyalgia rheumatica - On usein myös läsnä

Jopa puolet ihmisistä, joilla GCA kehittää liittyvä sairaus nimeltä polymyalgia rheumatica (PMR). Jos tämä kehittyy usein tapahtuu samaan aikaan, mutta se voi tapahtua ennen tai sen jälkeen, kehityksen GCA. Tyypillisiä oireita PMR ovat kipu, arkuus ja jäykkyys lihakset hartioiden ja olkavarret, ja joskus lantion ja kaulan. PMR johtuu tulehdus vaikuttaa lihaksiin, mutta syy on tuntematon. Hoito on samanlainen molempien olosuhteissa. Hoito PMR on yleensä hyvin tehokas. (Katso erillinen lehtinen "Polymyalgia rheumatica" lisätietoja.)

Giant solu arteritis (temporaaliarteriitti). Arkuus päänahkaa ajallisesti valtimoissa.
Giant solu arteritis (temporaaliarteriitti). Arkuus päänahkaa ajallisesti valtimoissa.

Komplikaatiot ovat paljon epätodennäköisempiä, jos hoito aloitetaan heti kun oireet alkavat.

Mahdollisia komplikaatioita ovat seuraavat:

Sokeus yhdessä tai molemmissa silmissä

Jos kyseinen valtimo menee hyvin tulehtunut, verenkierto menee alas, että valtimo voi tukkeutua. Yleisin valtimot tämä vaikuttaa ovat pieniä verisuonia menee silmään. Jos jokin näistä valtimoiden tukkeutuu se voi aiheuttaa pysyviä, vakavia näköhäiriöitä, jopa sokeuteen, sairaaseen silmään. Täydellinen tai osittainen näkökyvyn menetys voi esiintyä jopa 1 5 ihmistä, joilla on hoitamaton GCA. Kun visio on menetetty, ei ole juurikaan mahdollisuuksia näön palautuminen, hoidosta huolimatta. Siksi kohtelun tarkoituksena on estää visuaalinen tappio tai, jos visuaalinen tappio on tapahtunut yksi silmä, katoamisen estämiseksi toiseen silmään. Kuitenkin, vaikka hoitoa, visuaalinen tappio esiintyy jopa 1 20 tapauksessa.

Ongelmat liittyvät muihin valtimoihin vaikuttavat

Muita vakavia komplikaatioita joskus kehittyä, jos tulehdus esiintyy muissa valtimoissa. Esimerkiksi sydänkohtaus, aortan, aivohalvaus, vahingoittaa hermoja tai kuurous (aiheuttama tukossa valtimo aivoissa).

Verikoe voi havaita, jos on tulehdus elimistössä. (Tämä on Lasko (ESR) testaus-tai C-reaktiivisen proteiinin (CRP) testi.) Jos verikoe osoittaa korkea tulehdusta, ja sinulla on tyypillisiä oireita, sitten GCA on todennäköistä. Kuitenkin, verikoe ei ole spesifinen GCA (se voi olla myös korkea muissakin tulehdussairauksiin.) Myös jotkut ihmiset GCA on normaali verikoe.

Diagnoosin lääkäri voi ottaa pienen osan ajallinen valtimo (koepala) tarkastella mikroskoopilla. Jos sinulla on GCA lääkäri voi nähdä tulehdusta ja epänormaali jättiläinen solujen näyte valtimon seinämän.

Mikä on jättiläinen solu arteritis ja kuka se vaikuttaa? Muita oireita voi esiintyä.
Mikä on jättiläinen solu arteritis ja kuka se vaikuttaa? Muita oireita voi esiintyä.

Jos GCA epäillään, hoito aloitetaan yleensä heti - jopa ennen koepala voi vahvistaa diagnoosin. Päätavoitteena on vähentää riskiä mahdolliset komplikaatiot. Toisena tavoitteena on lievittää päänsärkyä ja muita oireita.

Steroiditabletteja

Kortisonilääke kuten prednisoloni on tavallista tärkein hoito. Steroidit toimivat vähentämällä tulehdusta. Hoidon aloittamisen jälkeen, oireet yleensä helpottaa muutamassa päivässä.

Korkea annos steroidi aloitetaan ensin, yleensä noin 60 mg päivässä. Tämä on sitten vähentää asteittain pienempi "ylläpito" annos. Se voi kestää useita kuukausia vähentämään annosta vähitellen. Ylläpitoannos tarvitaan pitämään oireet poissa ja estää komplikaatioita vaihtelee henkilöittäin. Yleensä se on noin 10 mg päivässä.

Joissakin ihmisiä ehto menee pois, kun 2-3 vuotta, jonka steroidihoidosta poistettava vaiheittain. Tämä tehdään aina valvonnassa lääkäri. Kuitenkin monet ihmiset tarvitsevat hoitoa useita vuosia, joskus elämän.

Matala-annos aspiriinia

Sen lisäksi, että steroidi tabletti, pieni päivittäinen annos aspiriinia on yleensä suositeltavaa. 75 mg päivässä on tavanomainen annos. Pieni annos aspiriinia auttaa estämään sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. (Kuten edellä mainittiin, on suurentunut riski sairastua sydänkohtaus tai aivohalvaus jos sinulla on GCA. Kuitenkin monet yli 50-vuotiaat ovat jo ryhtyneet pienen annoksen aspiriinia, jonka tavoitteena on vähentää riskiä sydänkohtaus ja aivohalvaus.)

Protonipumpun estäjä

Kun sekä steroidi ja aspiriini voivat merkittävästi lisätä riskiä sairastua mahahaava. Jos otat tämän lääkkeiden yhdistelmä on yleisesti suositeltavaa, että käytät lisäksi lääke vähentää hapon omassa mahassa. Tavoitteena on estää vakava komplikaatio verenvuoto mahahaava kehittymästä. Protonipumpun estäjät (PPI) ovat luokka (ryhmä) lääkkeitä, jotka toimivat solujen rivi vatsaan, vähentää hapon. Ne ovat: esomepratsolille, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsolin, ja tulevat eri eri tuotenimillä. Yksi näistä on yleensä suositeltavaa, jos otat steroidi ja aspiriinia.

Huumeiden estää osteoporoosia

Tämä voi olla hyvä - katso alla syistä.

 • Älä lopeta steroiditabletteja yhtäkkiä. Se luultavasti ei ole haittaa, jos unohdat ottaa outoa tabletti. Kuitenkin, kun elimistö on käytetty steroideja, jos lopetat tablettien yhtäkkiä saada vakavia vieroitusoireita muutaman päivän kuluessa.
 • Älä ota tulehduskipulääkkeitä kun otat steroideja ellei neuvoi lääkäri. Kaksi yhdessä lisätä riskiä sairastua mahahaava. Kuten edellä mainittiin, sinun on yleensä hyvä ottaa pieni annos aspiriinia, mutta välttää muut tulehduskipulääkkeet.
 • Useimmat ihmiset, jotka käyttävät säännöllisesti steroideja kantaa steroidi kortti. Tämä antaa yksityiskohtia annoksen, kunto, jne, hätätapauksissa.
 • Jos olet sairas muita ehtoja, tai leikkaukseen annosta steroidi voidaan joutua nostamaan lyhyen aikaa. Tämä johtuu siitä, että tarvitaan lisää steroideja aikana fyysinen stressi.

Sivuvaikutuksia

Riski sivuvaikutuksia steroideja kasvaa suurempia annoksia. Tästä syystä käytetty annos on pienin, joka pitää oireet poissa. Mahdollisia sivuvaikutuksia steroidit ovat seuraavat:

 • Osteoporoosi (luukato) - mutta voit ottaa lääke auttaa suojautumaan tätä, jos sinulla on suurentunut riski. Esimerkiksi, jos olet yli 65-vuotiasta, tai on ollut murtumia, sinun pitäisi ottaa lääke auttaa suojautumaan osteoporoosi. Lääkäri neuvoo. Jos iältään alle 65 ja ei ole ollut murtumia sinulle voidaan tarjota erityistä scan joka mittaa luun tiheyttä (DEXA scan). Jos luun tiheys on alle tietyn tason sinulle voidaan tarjota lääkettä suojaamaan osteoporoosi.
 • Lisääntynyt mahdollisuus infektioiden - erityisesti, vakava muoto vesirokko ja tuhkarokko. Huom: useimmat ihmiset on ollut vesirokko aikaisemmin ja ovat immuuni sille. Myös useimmat ihmiset ovat joko ollut tuhkarokko tai on rokotettu sitä ja ovat immuuneja. Mutta, jos sinulla ei ole ollut vesirokkoa tai tuhkarokkoa (tai tuhkarokko "rokotukset), pitää poissa ihmisten tuhkarokko, vesirokko tai vyöruusu (joka aiheuttaa sama virus kuin vesirokko). Kerro lääkärillesi, jos olet koskettaa ketään nämä edellytykset, jos olet epävarma lääketieteen historiaa.
 • Painonnousu.
 • Verenpaineen nousu. Joten on tarkistuttaa verenpaineesi säännöllisesti. Se voidaan hoitaa, jos se on korkea.
 • Korkea verensokeri, joka voi merkitä ylimääräisiä hoitoa, jos sinulla on diabetes. Steroidit voivat joskus aiheuttaa diabetesta kehittää. Jos otat pitkän aikavälin steroidien, lääkäri voi järjestää vuosittain verensokerin tarkistaa diabetes. Erityisesti jos sinulla on suvussa diabetesta.
 • Iho-ongelmat kuten huono paranemista vammojen jälkeen, ihon ohenemista, ja helposti mustelmia. Venyttää markkaa joskus kehittyä.
 • Lihasheikkous.
 • Mielialan ja käyttäytymisen muutoksia. Jotkut ihmiset todella tuntea paremmin itseään, kun he ottavat steroideja. Kuitenkin steroidit voivat pahentaa masennusta ja muita mielenterveyden ongelmia, ja voi joskus aiheuttaa mielenterveyden ongelmia. Jos tämä sivuvaikutus ilmenee, se yleensä tapahtuu muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta ja todennäköisesti suurempia annoksia. Jotkut jopa tulla sekava, ärtyisä ja voi jopa kehittyä harhaluuloja ja itsemurha-ajatuksia. Nämä mielenterveyden vaikutuksia voi ilmetä myös, kun steroidihoidosta peruutetaan. Hakeudu lääkäriin, jos huolestuttavaa mielialan tai käyttäytymisen muutoksia tapahtuu.
 • Lisääntynyt riski sairastua kaihi.
 • Lisääntynyt riski pohjukaissuolihaavan ja mahahaavan. Kerro lääkärille, jos sinulle ilmaantuu ruoansulatushäiriöt tai vatsan (maha) kivut.

Vaikka edellä mainitut seikat on mainittava, älä laita pois steroideja. Oireiden lievittämiseen, ja estämään vakavia komplikaatioita, yleensä suurempi riski sivuvaikutuksia steroidiannoksia käytetään tämän ehdon.

Pmrgcauk

Puh: 0300 111 5090 Web: www.pmrgcauk.com
PMRGCAuk (Polymyalgia rheumatica ja jättiläinen solu arteritis UK) on rekisteröity hyväntekeväisyysjärjestö perustettu vastaamaan ihmisten tarpeisiin näiden heikentävä edellytykset tarjoamalla tukea, tietoisuuden ja tutkimuksen edistämistä.

Tutustu näihin

 • Vulvasyöpä (syöpä vulva) on harvinaista syöpää. Se vaikuttaa yleensä naisten yli…
 • Erektiohäiriöt (ED) tarkoittaa, että et voi saada asianmukaista erektio.…
 • Sammas on infektio suussa aiheuttama hiiva alkio Candida spp. Sammas vauvoille…
 • Turnerin oireyhtymä on geneettinen sairaus, joka vaikuttaa vain tyttöjä.…