Hyperlipidemia

Lipidejä on toinen sana rasvaa. Lipidit ovat helposti varastoituu elimistöön ja toimii energian lähteenä. Kolesteroli ja triglyseridit ovat lipidejä. Kun pitoisuus triglyseridien tai kolesterolia veressä on liian korkea, sitä kutsutaan hyperlipidemia. Ottaa rasva taso on liian korkea lisää riskiä sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Terveellinen ruokavalio ja lääkkeet voivat auttaa alentamaan rasva-arvoihin.

Kolesteroli on rasva (rasva kemiallinen), joka on tehty maksan rasvaisia ​​ruokia että syömme. Tietty määrä kolesteroli on läsnä veressä. Tarvitset kolesterolia pitää terveenä. Kolesteroli kuljetetaan veressä osana hiukkasia kutsutaan lipoproteiinien. On olemassa erilaisia ​​lipoproteiinien, mutta eniten merkitystä kolesteroli ovat:

 • Low-lipoproteiinien kuljettaa kolesterolia - LDL-kolesterolia. Tämä on usein kutsutaan huono kolesteroli, koska se on yksi pääasiassa mukana muodostaen atheroma. Atheroma on tärkein perimmäinen syy erilaisten sydän-ja verisuonitaudit (ks. alla). Yleensä noin 70% veren kolesteroli on LDL-kolesterolia, mutta osuus voi vaihdella henkilöittäin.
 • Korkea-lipoproteiinien kuljettaa kolesterolia - HDL-kolesteroli. Tämä on usein kutsutaan hyvä kolesteroli, koska se voi itse asiassa estää aterooma-muodostelman.

Lisätietoja katso erillinen lehtinen "kolesteroli".

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Triglyseridit ovat tärkein muoto rasvaa varastoituu elimistöön. Kun ajattelet rasvaa lantion tai vatsan, olet ajatellut triglyseridejä.

Triglyseridit ovat lopputuote sulattamaan ja hajottaa vieviä rasvoja, jotka ovat ruuassa. Kaikki ruoka, jota syömme, että ei käytetä energiaa heti - hiilihydraatteja, rasvaa tai proteiinia - myös muunnetaan triglyseridit. Ne ovat niputettu kerääntyessä ja kulkeutuvat veren lipoproteiinien, kuten kolesterolia. Triglyseridit ovat tarttunut lihava (rasva) solut, joita käytetään energiaa, jos ruokaa ei ole saatavilla myöhemmin.

Hyperlipidemia. Mitä ovat triglyseridit?
Hyperlipidemia. Mitä ovat triglyseridit?

Lipidit mitataan millimoolia litraa kohden, joka on mitta siitä, kuinka väkevää ne ovat 1 litra verta. Se on yleensä kirjoitettu mmol / L. Seuraavat tasot ovat yleisesti ottaen toivottavaa. Kuitenkin lääkäri tai hoitaja neuvoo tasolla voit pyrkiä. He pitävät muita sairauksia riskitekijöitä että sinulla voi olla (ks. jäljempänä):

 • Kokonaiskolesteroli (TC) - 5,0 mmol / L tai vähemmän.
 • Low density-lipoproteiini (LDL) kolesterolin yön yli paastoamisen jälkeen: 3,0 mmol / l tai vähemmän.
 • High density-lipoproteiini (HDL)-kolesterolin 1,2 mmol / l tai enemmän.
 • TC / HDL-suhde: 4.5 tai vähemmän. Eli sinun kokonaiskolesteroli jaettuna HDL-kolesterolia. Tämä heijastaa sitä, että jonkin tietyn kolesterolin taso, sitä HDL, sen parempi.
 • Triglyseridien (): 1,7 mmol / l tai vähemmän, sen jälkeen yön yli kestäneen paaston.

Yleensä, mitä suurempi LDL-kolesterolin taso, sitä suurempi riski terveydelle. Kuitenkin teidän kolesteroli on nähtävä osana yleistä sydän terveysriski. Sydän riski tiettynä tasolla kolesteroli voi vaihdella taso teidän HDL-kolesterolin ja muiden terveyteen riskitekijöitä, joita voi olla.

Hyperlipidemia on usein silloin, kun ihmiset ovat ylipainoisia tai joilla on epäterveellinen ruokavalio. Se voi myös olla seurausta liiallisen alkoholin.

Se voi olla jotain, että olet ehkä peritty perheen geenejä (kutsutaan ensisijainen) ja noin 1 henkilö 500 on tämä syy.

Se voi olla, koska toinen vaiva, joka voi olla, kuten diabetes, kun se tunnetaan toissijainen. Muita syitä ovat kilpirauhasen, obstruktiivinen keltatauti, Cushingin oireyhtymä, anoreksia nervosa, nefroottinen oireyhtymä ja munuaisten vajaatoiminta.

Jotkut määrätyt lääkkeet voivat vaikuttaa kolesterolitasoa, kuten tiatsididiureettien (käytetään hallitsemaan verenpainetta), glukokortikoidit (steroideja), siklosporiini (käytetään elinsiirtojen jälkeen), antiretroviraalista hoitoa (käytetään HIV-infektion hoitoon), beetasalpaajia (käytetään syke), yhdistetty ehkäisypillereiden, epätyypilliset psykoosilääkkeet (käytetään noin mielenterveysongelmat) ja retinoiinihapolla johdannaiset (käytetään joissakin iho).

Hyperlipidemia on melko yleinen, ja sen tiedetään olevan riskitekijä sydän-ja verisuonitautien, kuten sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.

Yhdistyneen kuningaskunnan väestöstä on tiettävästi korkein keskimääräinen kolesterolitaso maailmassa. 2 jokaisesta 3 ihmistä Yhdistyneessä kuningaskunnassa on suositeltua korkeampi kolesteroli.

Merkit atheroma ovat kuin pieniä rasvakyhmy että kehittyä sisällä vuori valtimoiden (verisuonia). Atheroma tunnetaan myös ateroskleroosin ja valtimoiden kovettuminen. Merkit atheroma kutsutaan usein muistolaatat atheroma.

Yli kuukauden tai vuoden, laastareita atheroma voi tulla suurempi ja paksumpi. Niin ajoissa, laastari atheroma voi tehdä valtimon kapeampi. Tämä voi vähentää veren virtausta valtimo. Esimerkiksi kaventuminen sepelvaltimon (sydän) valtimoissa atheroma on syy angina.

Joskus veritulppa (tromboosi) muodostaa yli laastari atheroma ja täysin estää veren virtausta. Riippuen valtimo vaikuttaa, tämä voi aiheuttaa sydänkohtauksen, aivohalvauksen tai muita vakavia ongelmia.

Sydän-ja verisuonitaudit ovat sydän (sydänlihaksen) tai verisuonia. Käytännössä, kun lääkärit käyttävät termiä verisuonisairauksien ne yleensä tarkoittaa sydän-tai verisuonia, jotka johtuvat atheroma.

Yhteenvetona, sydän-ja verisuonitaudit johtuvat atheroma ovat: angina pectoris, sydäninfarkti, aivohalvaus, ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) - joskus kutsutaan mini-aivohalvaus - ja ääreisverenkierron.

Isossa-Britanniassa, sydän-ja verisuonitaudit ovat merkittävä syy huonon terveyden ja suurin kuolinsyy.

Mitkä ovat normaalin rasva? Miksi minulla on hyperlipidemia?
Mitkä ovat normaalin rasva? Miksi minulla on hyperlipidemia?

Hyperlipidemia on usein havaitaan seulontakäytäntö kun lääkäri yrittää arvioida riskiä ottaa sydänkohtauksia tai aivohalvauksia. Tämä voi olla osana vuotuista terveystarkastuksen, jos olet yli 40-vuotias tai jos sinulla on läheinen sukulainen, joka oli näitä ongelmia jo nuorena.

Yleensä diagnoosi tehdään sen jälkeen, kun paasto verikoe. Paasto tarkoittaa vähintään 12 tuntia, kun et ole syönyt. Sinulla on oikeus juoda vettä.

On myös muutoksia, jotka voivat näkyä kehon jos sinulla on perinnöllinen muoto hyperlipidemia:

 • Ennenaikainen arcus senilis - tämä on valkoinen tai harmaa rengas, joka on näkyvissä, kun lääkäri katsoo silmiesi edessä.
 • Jänne xanthomata - nämä ovat kovia kyhmyjä, jotka saatat löytää jänteistä rystyset ja Achilles (takana nilkka).
 • Xanthelasmas - rasva talletukset silmäluomet.

Lisätietoja perinyt hyperlipidemia, katso erillinen lehtinen "familiaalinen hyperkolesterolemia.

Vaihtaminen epäterveellinen ruokavalio terveellinen ruokavalio voi vähentää kolesterolin tasoa. Kuitenkin ruokavalion muutokset yksin harvoin alentaa kolesterolitasoa riitä muuttamaan henkilön riski sydän-taudin korkean riskin luokkaan matalamman riskin luokkaan. Kuitenkin ylimääräisiä kolesterolipitoisuus johtuu ruokavalio auttaa.

Terveellinen ruokavalio on muita etuja liian vähentämisen lisäksi kolesterolia.

Lyhyesti, terveellinen ruokavalio tarkoittaa:

 • Vähintään viisi annosta, ja mieluiten 7-9 osia, erilaisia ​​hedelmiä ja vihanneksia päivässä.
 • Pääosa useimmat ateriat pitäisi olla tärkkelys-ruuat (kuten viljat, täysjyväviljaa leipää, perunaa, riisiä, pastaa), sekä hedelmät ja vihannekset.
 • Ei paljon rasvainen ruoka kuten rasva lihaa, juustoja, koko täysmaitoa, paistettu ruoka, voita, jne. Käytä vähärasvaista, kertatyydyttymättömiä tai monityydyttymättömiä leviää.
 • OVAT 2-3 annosta kalaa viikossa, vähintään yksi joka pitäisi olla rasvainen (mutta, jos olet raskaana, sinun ei pitäisi olla enemmän kuin kaksi annosta rasvaista kalaa viikossa).
 • RAJA suolaa enintään 6 g päivässä (ja vähemmän lapsille).
 • Jos syöt punaista lihaa, se on parasta syödä rasvaton punainen liha, tai syödä siipikarjaa, kuten kanaa.
 • Jos et paista, valitse kasviöljyä, kuten auringonkukka-, rypsi-tai oliivi.

Elintarvikkeita, jotka sisältävät kasvisteroleja tai stanoleja voi vähentää yhteensä veren kolesterolia ja LDL-kolesterolia noin 10%. Ei näytä olevan paljon todisteita, kuitenkin, että tämä on vaikutus estää sydän-ja verisuonitauteihin. Kansanterveyslaitos ja Clinical Excellence (NICE) ei siis suositella, että näitä tuotteita tulisi käyttää rutiininomaisesti kunnes lisätietoa on saatavilla.

Jos sinulla on suuri riski sairastua sydän-ja verisuonitauteihin sitten lääkitys on yleensä suositeltavaa sekä neuvoja käsitellä mitään elämäntapa-asioihin.

Tämä yleensä tarkoittaa:

 • Lääkitys alentaa kolesterolia tai triglyseridiarvo, yleensä statiinin lääke. On olemassa useita merkkejä statiinin lääkkeitä. Ne toimivat estämällä entsyymin (kemiallinen), joka on tarpeen, jotta kolesterolia maksassa. Katso erillinen lehtinen "Statiinit ja muun lipidejä alentavia lääkkeitä" yksityiskohtia.

  Ei ole todellista tavoitetaso ihmisille, jotka eivät vielä ole sydän-ja verisuonitauteihin. Kuitenkin niille, joilla ei ole sydän-ja verisuonitautien, tavoitteena, jos se on mahdollista, vähentää kolesterolin alle 4,0 mmol / L, ja LDL-kolesteroli alle 2,0 mmol / L.

  Jos se on vain sinun triglyseridiarvo että on korkea, saatat olla suositeltavaa ottaa omega-3 happo-tai fibraattiyhdisteet tablettien sijasta statiinia. Jos triglyseridiarvo on yli 10,0 mmol / L GP saattaa neuvoa sinua nähdä asiantuntija.

 • Neuvoja elämäntapa vähentää sydän-ja verisuonitautien:
  • Lopeta tupakointi, jos poltat.
  • Syö terveellistä ruokavaliota.
  • Pidä suolan saanti alle 6 grammaa päivässä.
  • Pidä paino ja vyötärön kurissa.
  • Ota säännöllinen liikunta.
  • Leikkaa takaisin, jos juot paljon alkoholia.

HEART UK (hyperlipidemia koulutus ja ateroskleroosin tutkimuksen luottamus UK)

7 North Road, Maidenhead, Berkshire, SL6 1PE
Puh. (Neuvontapuhelin): 0845 450 5988 Web: www.heartuk.org.uk

British Heart Foundation

Greater London House, 180 Hampstead Road, London, NW1 7AW
Puh. (Heart Help Line): 0300 330 3311 Web: www.bhf.org.uk

British Nutrition Foundation

Web: www.nutrition.org.uk

Tutustu näihin

 • Vulvasyöpä (syöpä vulva) on harvinaista syöpää. Se vaikuttaa yleensä naisten yli…
 • Jos epäilet, että sinulla on gonokokiton virtsaputken (NGU), mene lääkäriin…
 • Balanitis tarkoittaa tulehdus loppuun penis (terska). Se voi esiintyä missä…
 • Erektiohäiriöt (ED) tarkoittaa, että et voi saada asianmukaista erektio.…