Jälkiehkäisy

Jos sinulla on suojaamaton seksi, niin jos otat hätätilanteessa ehkäisypillereitä (joskus kutsutaan katumuspillereitä) muutaman päivän sinulla on hyvät mahdollisuudet estää raskauden. Vaihtoehtoisesti kohdunsisäiselle laite (IUCD) voidaan lisätä jopa viisi päivää suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

On olemassa kolmenlaisia ​​jälkiehkäisyn nyt saatavissa naisille. Nämä ovat kaksi pilleri, ja kohdunsisäiselle laite (IUCD) - jota kutsutaan myös käämin. Ne ovat saatavilla GP käytännössä NHS walk-keskuksissa, perhesuunnittelu organisaatioiden (kuten British Raskaus Advisory Service tai Brook) ja apteekit.

Jälkiehkäisy voidaan käyttää:

 • Jos olet harrastanut seksiä ilman ehkäisyä.
 • Jos sinulla on ollut seksiä, mutta siellä oli erehdyksessä ehkäisyä. Esimerkiksi split kondomia tai jos olet unohtanut ottaa tavallista pillerit.

Tämä on pilleri, joka sisältää Levonorgestreelin joka on keltarauhashormonia hormoni. Tuotemerkki on Levonelle ®. Saat sen ilmaiseksi reseptiä tai voit ostaa sen apteekeista ilman reseptiä. Tavanomainen annos on yksi pilleri, joka sisältää 1,5 mg levonorgestreelia. (Jotkut naiset tarvitsevat suuremman annoksen, jos he käyttävät tiettyjä muita lääkkeitä - esimerkiksi naisten ottaen tiettyjen polkumyynnin epilepsia lääkkeet.)

Milloin voin ottaa sen ja miten se toimii?

Ottaa pilleri mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Aikaisemmin otat pillerin, tehokkaampi se on. Sen uskotaan toimia joko estää tai viivästyttää ovulaatiota (vapauttamaan muna kuukaudessa) tai estämällä hedelmöittyneen munasolun alkaen juurruttamista (selvittämisestä) kohtuun (kohtu). Se ei oleteta aiheuttavan alkio, joka on jo istutetaan kohtuun, keskeyttää.

Kuinka tehokas progestiinia pilleri?

Jälkiehkäisy. Mikä on jälkiehkäisy?
Jälkiehkäisy. Mikä on jälkiehkäisy?

Vaikka jälkiehkäisy on tehokas, se ei ole niin luotettava kuin säännöllinen suunniteltua ehkäisyä. Siksi tulisi käyttää vain hätätilanteissa. Progestiinia pilleri tulee vähitellen tehottomampia enemmän aikaa kuluu suojaamattoman yhdynnän jälkeen. On kuitenkin hyvä mahdollisuus estää raskauden, jos se otetaan jopa 72 tuntia suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

 • Jos tämä pilleri on otettu 24 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä, noin 95 100 raskautta estetään.
 • Jos se otetaan välillä 25-48 tuntia suojaamattoman yhdynnän jälkeen sitten noin 85 100 raskautta estetään.
 • Jos se otetaan välillä 49 ja 72 tuntia suojaamattoman yhdynnän jälkeen, sitten noin 58 100 raskautta estetään.

Sitä käytetään joskus välillä 72 ja 120 tuntia suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mutta mahdollisuus se työ on paljon vähemmän kuin jos se otetaan 72 tunnin kuluessa.

Onko sivuvaikutuksia kanssa hätä progestiinia pilleri?

Sivuvaikutukset kanssa hätä progestiinia pilleri ovat melko harvinaisia. Kuitenkin jotkut naiset oksettaa noin 24 tuntia sen jälkeen kun pilleri ja muutama oksentaa. Tämä voi olla vähemmän todennäköisesti tapahtuu, jos otat pillerin ruokaa.

Jos oksennat kolmen tunnin kuluessa pillereiden jälkeen:

 • ota uusi pilleri mahdollisimman pian. (Voit ehkä saada vielä reseptiä, tai ostaa uusi pilleri apteekista. Voit myös halutessasi saada reseptiä jostain antisickness tablettia.) TAI
 • kelan (IUCD) voidaan työntää (ks. alla).

Muut lieviä haittavaikutuksia esiintyy joillakin naisilla lyhyen aikaa, kuten vatsakipua, päänsärkyä, väsymystä, huimausta ja rintojen arkuus.

Kuka ei pidä hätä progestiinia pilleri?

Suurin osa naisista pystyy ottamaan progestiinia hätä pilleri. Kuitenkin, se ei sovi kaikille naisille. Esimerkiksi naisten harvinainen sairaus nimeltä porfyria pitäisi ottaa sitä.

Jos pilleri ei toimi ja olet tuli raskaaksi, ei ole näyttöä siitä, että kun hätä progestiinia pilleri on vahingollista vauvalle.

Ulipristaaliasetaatti (kutsutaan myös ellaOne ®) on eräänlainen jälkiehkäisyvalmiste pilleri, joka aloitettiin Isossa-Britanniassa vuonna 2009. Se otetaan yhtenä tabletti.

Milloin voin ottaa sen ja miten se toimii?

Ottaa pilleri mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Aikaisemmin otat pillerin, tehokkaampi se on. Se voidaan ottaa jopa 120 tuntia (viisi päivää) suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Se on eräänlainen hormoni, joka näyttää toimivan lopettamalla tai viivästyttää vapauttamista muna. Se voi myös vaikuttaa kohdun limakalvo (kohdun).

Kuinka tehokas ulipristal?

Milloin voin ottaa sen ja miten se toimii? Kuinka tehokas progestiinia pilleri?
Milloin voin ottaa sen ja miten se toimii? Kuinka tehokas progestiinia pilleri?

Vaikka jälkiehkäisy on tehokas, se ei ole niin luotettava kuin säännöllinen suunniteltua ehkäisyä. Siksi tulisi käyttää vain hätätilanteissa. Se on tehokkainta, jos otat tabletti heti kuin voit, suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Tehokkuus vähenee enää jätät ennen tabletin.

Yksi viime tutkimuksessa tarkasteltiin yli 800 naista, jotka olivat saaneet ulipristal. Ulipristal esti yli 98 out of 100 raskauksia. Tämä tutkimus osoitti, että ulipristal on itse asiassa tehokkaampi kuin progestiinia hätä pilleri.

Kuka ei pidä ulipristal?

Ulipristal ei voida toteuttaa, jos on olemassa mahdollisuus, että saatat olla raskaana. Se ei voi ottaa, jos sinulla on tiettyjä maksasairauksia tai sinulla on vaikea astma. Sinun ei pitäisi imettää viikon ottamisen jälkeen tabletin. Ulipristal voi myös häiritä tietyt lääkkeet, kuten rifampisiini, fenytoiini ja karbamatsepiini.

Lisäksi jotkut lääkkeet otetaan ruuansulatushäiriöihin tai närästys (kuten omepratsoli ja ranitidiini) voivat häiritä tehokkuutta ulipristal. Lääkäri voi antaa sinulle lisätietoja tästä.

Se on tällä hetkellä käytettävissä vain, jos olet yli 18-vuotiaille.

Onko sivuvaikutukset ulipristal?

Sivuvaikutukset kanssa ulipristal pilleri ovat melko harvinaisia. Näitä voivat olla päänsärky, pahoinvointi, vatsakivut ja epäsäännöllinen verenvuoto emättimestä.

Jos oksennat kolmen tunnin kuluessa ottaen ulipristal sinun täytyy ottaa toinen tabletti. Tarvitset toisen reseptiä tähän.

 • Jos otat progestiinia pilleri yli 72 tuntia tai ulipristal pilleri yli 120 tuntia suojaamattoman yhdynnän jälkeen.
 • Jos oksennat kolmen tunnin kuluessa pillereiden ja älä ota toista annosta.
 • Jos sinulla on myös ollut suojaamattomassa yhdynnässä sitä ennen.
 • Jos sinulla on suojaamaton seksi uudelleen ottaen jälkiehkäisy.

Vaihtoehtoinen jälkiehkäisyn on saada IUCD (kela) lisättynä lääkäri tai sairaanhoitaja. Tämä voidaan tehdä jopa viisi päivää suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Se on etu, että käynnissä ehkäisyyn ja on myös tehokkaampi kuin ottamalla hormoni tablettia (se on lähes 100% tehokas).

Useimmat naiset voivat käyttää kela. Poikkeuksia ovat ne, jotka ovat kuparia allergia tai on ollut sydämen infektion endokardiitti.

Katso erillinen lehtinen "kohdunsisäiselle Device" yksityiskohtia.

 • Useimmat naiset ovat heidän seuraavalla kaudella noin tavanomaiseen aikaan. Joskus se on muutamaa päivää aikaisemmin tai myöhemmin kuin odotettiin. Katso lääkärille tai hoitajalle, jos seuraava aika on yli seitsemän päivää myöhässä tai jos se on kevyempi kuin normaalisti. Raskaustesti voi olla hyvä.
 • Seuraava kuukautiskierto voi olla myös lyhyempi tai pidempi kuin tavallisesti.
 • On vielä pieni riski raskauden vaikka käytät jälkiehkäisyvalmiste oikein.

Haluat ehkä keskustella ehkäisymenetelmän tarpeisiin lääkärille tai hoitajalle. Tämä voi olla paras rento seuranta kuuleminen.

Katso lääkäriin pikaisesti, jos sinulla on alavatsakipuja tai epänormaali emätin verenvuotoa ajan 2-6 viikon ajan Jälkiehkäisyn käyttö. Nämä ovat tärkeimmät oireet kohdunulkoinen raskaus. Tämä on harvinainen, mutta se on parasta olla tietoinen mahdollisuudesta, koska se on vakava sairaus. Katso myös lääkäriin, jos seuraava johtuu aika on yli seitsemän päivää myöhässä tai jos sinulla on muita huolenaiheita.

GP, käytännössä sairaanhoitaja ja proviisorin ovat hyviä tietolähteitä, jos sinulla on kysyttävää. FPA (entinen perhesuunnittelu yhdistys) tarjoaa myös tietoa ja neuvoja. Kelan Neuvontapuhelin: 0845 310 1334 tai vierailla niiden verkkosivuilla www.fpa.org.uk

Tutustu näihin