Keloid

Keloid on liikakasvua arpikudosta, joka kehittyy noin haavan. Syytä ei tiedetä, mutta se on yleisempää henkilöillä, joilla on tummempi nahat. Saatavilla on erilaisia ​​hoitoja. Ihmiset taipuvaisia ​​keloid tulisi välttää lävistykset, tatuoinnit ja turhia leikkauksia.

Keloid. Mitkä ovat oireet keloid?
Keloid. Mitkä ovat oireet keloid?

Keloid on liikakasvua arpikudosta, joka kehittyy noin haavan, yleensä sen jälkeen haava on parantunut. Keloidi on joskus sekoittaa hypertrofinen arpi. Kuitenkin keloid yleensä kasvaa rajojen alkuperäisen haavan taas hypertrofinen arpi kudos pysyy haavan rajan.

Kun ensimmäinen loi vuonna 1806, alkuperäinen termi oli "chéloïde", otettu kreikan sanasta "chele", joka tarkoittaa rapu kynsiä. Tämä viittaa siihen, miten keloid kasvaa sivuttain normaalille iholle.

Tarkkaa syytä ei tiedetä. Se voi kehittyä, kun akne spots ja kiehuu, lävistykset, palovammoja, haavoja ja kirurgiset haavat. Infektio lisää riskiä. Ei näytä olevan ongelma soluja kutsutaan fibroblastien, jotka ovat vastuussa tuotanto arpikudosta (kollageeni). Se ei tiedä, onko jotain vikaa fibroblastien itse vai onko ongelma kemikaaleja, jotka valvovat niiden toimintaa. Hormonit, geneettiset tekijät ja ongelmat immuunijärjestelmää ovat kaikki epäillään mukana.

Keloidit ovat yleisempiä ihmisiä, joilla on tummempi nahat, erityisesti Afrikkalainen-Euroopan kilpailuissa. Huippu ikä on 10-30 vuotta ja keloids ovat harvinaisempia ääripäissä ikä. Ei voi olla suvussa taipumus kehittää keloids.

Keloid tyypillisesti alkaa kehittyä noin kolmen kuukauden kuluttua alkuperäisen ihovaurioita vaikka se voi kestää jopa vuoden. Ensimmäinen asia, luultavasti huomaat, että sitkeä arpikudosta alkaa kasvaa rajojen alkuperäisen vahingon. Se voi tulla tarjous, kutiava, kivulias tai tuottaa polttavaa tunnetta. Joskus keloid kehittyy ilman ilmeistä vammoja ihoon, vaikka useimmat ihmiset voivat tunnistaa syy. Yhteiset tilat ovat rintalastan, lapa korvasta ja poski. Keloid kasvaa yli yhteinen voi rajoittaa liikkumista. Aikanaan alkuperäinen punainen väri muuttuu ruskeaksi tai tulee vaalean.

Kasvu jatkuu muutaman viikon muutaman kuukauden. Kasvu on yleensä hidasta, mutta joskus on nopea laajentuminen yli pari kuukautta. Kun he lopettavat kasvaa eniten Keloidit pysyvän samansuuruisina tai saada pienempiä.

Miten keloid diagnosoidaan? Mikä on hoito keloid?
Miten keloid diagnosoidaan? Mikä on hoito keloid?

Se on diagnosoitu sairaushistoria ja ihon ulkonäköä.

Keloidi saattaa kutistua ajan mittaan, mutta harvoin häviää kokonaan. Saatat tuntea voit elää pieni arpi, joka on tallessa pois näkyvistä. Kuitenkin, jos olet huolissasi sen ulkonäkö, useita hoitoja. Hoitoa ei sataprosenttisesti tehokas ja sinulle voidaan tarjota menetelmien yhdistelmää.

Hoito vaihtoehdot ovat:

Steroidit

Useimmat keloids vastata injektio steroidi nimeltään triamcinolone osaksi arpi. Pistokset annetaan joka 2-6 viikko kunnes paranemista tapahtuu. Joskus injektion voi aiheuttaa verkon pintaverisuonia kehittää (telangiectasia), tai salama tai ohenemista ympäröivä iho. Toinen tapa on käyttää steroidi-kyllästetty nauha, joka on sovellettu arpi 12 tuntia vuorokaudessa.

Paine tai peitesiteiden

Kastike, joka kohdistaa painetta ja / tai estää ilman kanssa kosketuksiin joutuvien arpi käytetään. Sidos on käytettävä 12-24 tuntia päivässä useiden viikkojen ajan. Käytettävät valmisteet ovat silikoni geeli tai kyllästetty levy, tai polyuretaani itseliimautuvat laikkuja. Muut tuotteet ovat saatavilla. Saat keloids on earlobes (yleensä johtuvat lävistykset) pakkaus korvakorut suositellaan. Niitä käytetään yleensä kun alkuperäinen keloid on poistettu leikkauksella ja on kulunut 24 tuntia vuorokaudessa.

Leikkaus

Poistaminen keloidi leikkauksella voi johtaa vielä suurempi arpi, niin sinulle voidaan tarjota muita hoitoja, kuten steroidi-injektio, okklusiivinen tai paineen sidoksia tai sädehoitoa. Huolellinen kirurgisia menetelmiä käyttäen niin vähän ompeleita kuin mahdollista, kun sulkeminen haava, auttavat vähentämään edelleen keloidin muodostumisen.

Sädehoito

Tämä on riski aiheuttaa syöpiä ja olisi varattava vaikeita tapauksia varten alueilla kaukana sisäelimet (esim. käsi tai jalka, mutta ei vatsaan tai rintaan).

Kylmähoito

Kryoterapia (käyttö koetin jäädyttää kudosta) on käytetty yksin tai yhdessä muiden hoitojen, erityisesti steroidi-injektio. Varhaisessa vaiheessa se saattaa lopettaa keloid kasvamasta. Se voi aiheuttaa vaalean alueilla hoitokohta.

Laserhoito

Jotkin laser hoidot toimivat paremmin kuin toiset. Pulssi väriaine laserit ja Nd: YAG laserit ovat tyypit, joista ilmoitettiin antaa parhaat tulokset samalla kun vähän haittavaikutuksia. Pulssi väriaine laserit ovat tehottomampia tumma iho. Joissakin tapauksissa, punoitus vähenee, mutta ei koko keloid.

Interferonihoitoa

Interferoni alfa on viruslääke. Se on havaittu parantavan vaikutuksen steroidi-injektio, mutta ei toimi kovin hyvin omasta.

Solunsalpaajia

Nämä ovat lääkkeitä, jotka hidastavat kudosten kasvua ja niitä käytetään yleensä syöpähoitoihin. Kahdenlaisia ​​käytetään yleisesti Keloidit ovat 5-fluorourasiili ja bleomysiini. Ne ruiskutetaan arpi ja niitä voidaan käyttää yksin tai yhdessä muiden hoitojen kanssa. Saatat saada kipua arpi, kalpea alueet ja jakautuminen ihon sivuvaikutuksia tämän hoidon.

Retinoidit

Yleensä käytetään aknen, nämä jonkin verran parantunut, kun sitä sovelletaan pinnalle keloid tai ruiskutetaan sitä.

Voiko keloid estää?

Jos olet vaarassa ryhmä tai on ollut keloid kannattaa välttää lävistyksiä ja tatuointeja. Kannattaa myös vältellä turhia toimintoja kuten plastiikkakirurgiaa, etenkin niillä alueilla, elin, jossa keloid on taipumus kehittyä. Jos saat akne, sinun tulisi varmista, että se on hoitaa tehokkaasti jo varhaisessa vaiheessa, jotta täplät eivät arpi. Jos todettu olevan vaarassa keloid ja tarvitsevat leikkaus, kirurgi voi tarjota sinulle kastikkeet, steroidi-injektio-tai muita hoitoja vähentää riskiä keloid kehittää.

Tutustu näihin