Kohdun

Kohdun ovat ei-syöpä kasvaimet kohdussa. Ne ovat yleisiä ja yleensä aiheuta oireita. Ne voivat kuitenkin joskus aiheuttaa raskaita aikoja, vatsan turvotusta ja virtsateiden ongelmia. Hoito on käytettävissä, jos oireita ilmenee.

Fibroid on hyvänlaatuinen (ei-syöpä) kasvu kohdun (kohtu). Niitä kutsutaan myös kohdun myomas, fibromyomas tai leiomyomas. Niiden koko voi vaihdella. Jotkut ovat samankokoisia kuin herneen ja jotkut voivat olla yhtä suuri kuin meloni. Kohdun koko saattaa kasvaa, pienentyä tai jopa mennä pois ajan kanssa. Ne voivat esiintyä missä tahansa kohdussa ja on nimetty sen mukaan, missä ne kasvavat:

  • Intramural kohdun kasvamaan lihaskudoksen kohdussa. Tämä on yleisin paikka kohdun muodon.
  • Subserous kohdun kasvaa ulkoseinän kohdun osaksi lantioon.
  • Submucous kohdun kasvaa sisäseinän keskelle kohdussa.
  • Pedunculated kohdun kasvaa ulkoseinän kohtu ja liitetään se kapea varsi.

Ne ovat yhteisiä. Ainakin 1 4 naisia ​​kehittyy yksi tai useampi kohdun hänen elinaikanaan. Ne kehittyvät yleensä vuotiailla naisilla 30-50 ja voi joskus suvuittain. On tavallista, että on useita eri kokoja, vaikka joillakin naisilla on vain yksi. Kohdun ovat yleisempiä naisilla afrokaribialaisia ​​alkuperää. He myös ovat yleensä suurempia, esiintyä nuorempana ja ovat omiaan aiheuttamaan oireita afrokaribialaisia ​​naisia.

Kohdun ovat yleisempiä naisilla, jotka painavat yli 70 kg (11 kiveä). Tämän arvellaan johtuvan korkea estrogeenin hormoni, joka esiintyy suurempi naisilla - katso "Mikä aiheuttaa kohdun?", Alla.

Kohdun. Pedunculated kohdun.
Kohdun. Pedunculated kohdun.Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Fibroid on kuin liikakasvua sileän lihaksen soluissa. (Kohtu on valmistettu pääasiassa sileän lihaksen.) Ei ole selvää, miksi ne kehittyvät. Kohdun ovat herkkiä estrogeenin, hormoni, joka on tehty munasarja. Kohdun turpoavat, kun estrogeeni on korkea - esimerkiksi raskauden aikana. He myös kutistua, kun estrogeenitaso on alhainen - vaihdevuosien jälkeen. Tämä kutistuminen kohdun jälkeen vaihdevuosien voi viivästyä, jos otat hormonikorvaushoito (HRT).

Oireet vain esiintyy noin 1 3 naisten kohdun. Monet naiset, jotka on kohdun eivät ole tietoisia siitä, että he ovat niitä. Joskus löytyy rutiini lääkärissä tai sattumalta skannauksen aikana, joka voi olla muusta syystä. Oireita voivat olla:

Raskas tai enemmän kivuliaat kuukautiset

Kohdun eivät häiritse kuukautiskierto mutta verenvuoto on usein painavampia kuin yleensä, joskus enemmän kipua. Tämä voi johtaa vähän rautaa tasoilla ja anemia joka diagnosoitiin verikokeella. Tämä on helposti hoidettu rauta-tabletteja.

Turvotus tai turvotus

Kuinka yleisiä ovat kohdun? Tulehduskipulääkkeitä.
Kuinka yleisiä ovat kohdun? Tulehduskipulääkkeitä.

Jos fibroid on suuri ehkä epämukavuutta tai turvotusta alavatsan. Jotkut naiset kokevat alaselän kipu johtuu niiden kohdun.

Virtsarakon tai suolen oireita

Joskus fibroid voi painaa virtsarakkoa, joka sijaitsee edessä kohdussa. Voit sitten virtsaamistarve tavallista useammin. Harvoin, paine suolen (joka sijaitsee takana kohdun) voi aiheuttaa ummetusta.

Kipu yhdynnän aikana

Jos kohdun kasvaa lähellä emättimen tai kohdunkaulan (niska kohdun) tämä voi aiheuttaa kipua tai epämukavuutta yhdynnän aikana. Tätä kutsutaan dyspareunia.

Keskenmeno tai hedelmättömyyttä

Jos kohdun kasvaa onteloon kohdussa ne voivat joskus estää munanjohtimet. Tämä voi aiheuttaa ongelmia tulla raskaaksi, vaikka tämä ei ole yhteinen. Hyvin harvoin kohdun voi olla syy toistuvasti keskenmenoja.

Ongelmia raskauden aikana

Joissa on yksi tai useampi kohdun ei aiheuta mitään ongelmia valtaosa naisia, kun he ovat raskaana. Silloin tällöin voi olla kipua teidän fibroid. Tämä voi johtua siitä, että fibroid kasvaa liian suureksi sen verenkierto tai kiertämällä, jos fibroidi on varsi (kutsutaan myös pedunculated).

Kuitenkin kohdun voi liittyä suurentunut riski saada keisarileikkaus, vauva makaa takapuoli (eikä pää edellä) ja varhainen työ. Lääkäri neuvoo sinua eteenpäin, jos olet raskaana ja on kohdun.

Mikä aiheuttaa kohdun? Ehkäisypillereitä.
Mikä aiheuttaa kohdun? Ehkäisypillereitä.

Jotkut kohdun voi tuntua aikana sisäinen (emätin) lääkärissä. Joskus ultraäänitutkimus tai muita testejä tehdään diagnoosin ja sulkea pois muut syyt mitään oireita.

Havainto

Jos kohdun eivät aiheuta mitään oireita jälkeen hoito ei yleensä tarvita. Monet naiset eivät halua saada hoitoa, jos heillä on oireita, jotka eivät ole liian huono. Vaihdevuosien jälkeen kohdun kutistuvat usein ja oireet ovat yleensä mennä tai helpottaa. Voit muuttaa mieltäsi ja harkita hoitoa, jos oireet pahenevat. Lääkäri saattaa neuvoa sinua on toista scan arvioida kasvua ja kokoa kohdun.

Lääkitys parantaa oireita

Seuraavia lääkkeitä käytetään hoitoon runsaat kuukautiset tahansa syystä, mukaan lukien runsaat kuukautiset, jotka johtuvat kohdun. Nämä lääkkeet eivät ehkä toimi niin hyvin, jos kohdun ovat suuria. Kuitenkin yksi tai useampi seuraavista voi olla kokeilemisen arvoista, jos kuukautiset ovat raskaita ja kohdun ovat pieniä:

  • Traneksaamihappo otetaan 3-4 kertaa päivässä, kunkin jakson kesto. Se vähentää jakautuminen verihyytymiä kohdussa.
  • Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja mefenaamihapolla. Nämä myös auttaa helpottamaan ajan kipua. Ne otetaan muutaman päivän aikaan kuukautiset. Ne vähentävät korkea kemiallinen (prostaglandiini) on kohdun limakalvon. Prostaglandiini näyttää olevan osallisena raskas ja kivuliaat kuukautiset.
  • Ehkäisypillereitä voi auttaa sinua on kevyempi aikoja ja voi usein auttaa ajan kipua liikaa.
  • Levonorgestreeli kohdunsisäinen järjestelmä (LNG-IUS) on samanlainen kuin kela, jota käytetään raskauden ehkäisyyn. Se työnnetään kohtuun ja vapauttaa hitaasti säännöllisesti pieni määrä keltarauhashormonia hormoni levonorgestrel. Se saa kohdun limakalvon hyvin ohut, joten verenvuoto on kevyempi. Kuitenkin se voi joskus olla vaikea lisätä kohtuun naisilla kohdun.

Lääkitys kutistua kohdun

Jotkut naiset saavat gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRH) analoginen. Tämä on hormoni lääke, joka aiheuttaa voit olla hyvin alhainen estrogeenin elimistössä. Kohdun kutistua taso estrogeenin kuuluu. Tämä voi helpottaa raskaita aikoja ja paineita johtuvat oireet kohdun. Kuitenkin alhainen estrogeenitaso voi aiheuttaa samanlaisia ​​oireita läpi vaihdevuodet (kuumat aallot, jne.). Se voi myös lisätä riskiä sairastua osteoporoosiin. Siksi tätä hoitoa annetaan enintään kuudeksi kuukaudeksi.

GnRH analogit, kuten gosereliini (esim. Zoladex ®) tai leuproreliiniasetaattia (esim. Prostap ® SR), määrätään usein kolmesta neljään kuukautta ennen menossa leikkaukseen, joka helpottaa poistaa kohdun. Joskus pieni annos HRT annetaan myös vähentämään vaihdevuosien sivuvaikutuksia.

Uusi lääkehoidon meneillään tutkimuksissa

Lääkettä nimeltä ulipristaaliasetaattia (UPA) on osoittanut lupaus esiselvitys tutkimuksissa. Tämä on tällä hetkellä käytetään hätätilanteessa ehkäisyä. Se toimii estämällä vaikutukset hormoni progestiinia. Progestogen sillä arvellaan olevan tärkeä rooli fibroid kehityksen ja niin ajateltiin, että tämä lääke voi auttaa kutistua kohdun. Pieni tutkimus tutkimus on todennut, että se ei näytä olevan vaikutusta kutistuu kohdun, jossa sivuvaikutuksia ei ole liian hankala. Muita suurempia kliinisiä tutkimuksia tarvitaan sen selvittämiseksi, onko tämä on todella hyvä hoitovaihtoehto.

Leikkaus ja muita operatiivisia hoitoja

Mitä oireita ja ongelmia on aiheuttanut kohdun? Levonorgestreli kohdunsisäisestä (LNG-hormonikierukka).
Mitä oireita ja ongelmia on aiheuttanut kohdun? Levonorgestreli kohdunsisäisestä (LNG-hormonikierukka).

On olemassa useita erilaisia ​​toimintoja käytettävissä poistamiseksi ja hoitaa kohdun.

Kohdunpoisto Tämä on perinteinen ja yleisin kohtelu hyvänlaatuinen kasvain, joka aiheuttaa oireita. Kohdunpoisto on kohtu. Tämä voidaan tehdä tekemällä bikinit arpi alavatsassa. Tai, jos kohdun ovat tarpeeksi pieniä, kohtu voidaan poistaa emättimen kautta niin ei ole arpia. Kohdunpoisto voi olla hyvä vaihtoehto naisille, jotka ovat suorittaneet heidän perheensä. Katso erillinen lehtinen "Hysterectomy" tarkemmin.

Myomectomy Tämä on mahdollinen vaihtoehto, varsinkin naisilla, jotka saattavat haluta saada lapsia tulevaisuudessa. Tässä toiminnassa, kohdun poistetaan ja kohdussa on jäljellä. Tämä menettely ei ole aina mahdollista. Tämä toimenpide voidaan tehdä viillon (cut), vatsan kautta tähystyskirurgian (laparoscopically) tai emättimen kautta (hysteroscopically). Toiminnon tyyppi riippuu koosta, määrä ja sijainti kohdun. Toistumisen fibroid on melko yleinen, kun myomectomy. On olemassa vaara, että erittäin runsasta tätä toimintoa. Sinun kirurgi neuvoo sinua, että kohdunpoisto voi olla tarpeen, jos tilanteeseen.

Kohdun limakalvon ablaatio Tämä menettely liittyy poistamalla kohdun limakalvoon. Tämä voidaan tehdä eri menetelmillä. Esimerkiksi käyttämällä laser-energia, lämmitetty viirasilmukan tai mikroaaltokuumennuksella. Tämä menetelmä on yleensä vain suositella kohdun lähellä sisävuori kohdussa.

MRI-ohjattu keskityttiin ultraääni Tämä kohtelu lähettää pulssin suuri teho ultraääni ihon läpi alavatsan. Se on suunnattu fibroid käyttäen MRI. Se on tehokas, mutta ei ole tutkimus vielä pitkän aikavälin tuloksen naisten yrittänyt ajatella.

Kohtuvaltimon embolisaatio Tämä menettely tapahtuu erityisesti koulutettu radiologi (X-ray lääkäri) kuin kirurgi. Se liittyy laskemisesta katetrin (ohut, joustava putki) valtimoon (verisuoneen) jaloissa. Se ohjaa käyttäen X-ray kuvia, jotta valtimo kohtu, joka toimittaa fibroid. Siellä aine, joka tukkii suonen pistetään katetrin. Kuten valtimo toimittaa fibroid tukkeutuu se tarkoittaa fibroid menettää verenkiertoa ja siten fibroid kutistuu. Koko prosessin fibroid kutistuminen kestää noin 6-9 kuukautta, mutta useimmat naiset parantaa huomattavasti niiden oireita kolmen kuukauden kuluessa. On hyvät mahdollisuudet menestyä tällä tavalla, mutta se ei toimi kaikissa tapauksissa.

Muita tekniikoita MRI-ohjattu laserablaation on uudempi tekniikka. Tässä menettelyssä pieni neula laitetaan ihon läpi keskelle fibroid. Oikea neulan asento näkyy magneettikuvaus. Laser energia siirretään sitten alas neulan, joka tuhoaa fibroid. Tämä tekniikka ei sovellu kaikkiin fibroid. Ei ole riittävästi todisteita tällä hetkellä oikeuta käyttämään tätä tekniikkaa rutiininomaisesti.

British fibroid luottamusta

Web: www.britishfibroidtrust.org.uk
Tarjoaa tietoa ja foorumi tietojen. Kampanjat lisää tutkimusta.

Tutustu näihin