Kolmoishermosärky

Kolmoishermosärky (TN) on sairaus, joka aiheuttaa toistuvia vakavia kipuja osissa kasvosi. Se vaikuttaa yleensä ihmiset yli 50-vuotiaita. Hoito lääkettä nimeltä karbamatsepiini toimii yleensä hyvin lopettaa kivut. Leikkaus on vaihtoehto, jos lääkitys ei toimi, tai jos sivuvaikutuksia lääkitys ovat ongelma.

Kolmoishermon (kutsutaan myös viides aivohermon) on yksi tärkeimmistä hermot kasvot. On yksi kummallakin puolella. Se tulee läpi kallon aivojen edessä korvalla. Sitä kutsutaan tri geminaalista koska se jakautuu kolmeen päähaaraan. Jokainen haara jakautuu useita pieniä hermoja.

Hermoja ensimmäinen haara mennä päänahan, otsa ja sen ympäristössä silmään. Hermoja toinen haara mennä alueen ympärillä poski. Hermot kolmas osa mennä alueelle leuan ympäri.

Oksat kolmoishermon ottaa tuntemukset kosketuksen ja kivun aivoihin kasvosi, hampaiden ja suun. Kolmoishermon ohjaa myös lihaksia käytetään pureskelua ja syljen ja kyynelten.

Kolmoishermosärky. Mikä on kolmoishermon?
Kolmoishermosärky. Mikä on kolmoishermon?

Hermosärky tarkoittaa kipua tulevat hermo. Vuonna kolmoishermosäryn (TN) Sinulla on äkillisiä kipuja, jotka tulevat yhdeltä tai useammalta oksat kolmoishermon. Kivut ovat yleensä vakavia. Toinen ja kolmas oksat ovat yleisimmin vaikuttaa. Siksi, kipu on yleensä noin posken tai leuan tai molempia. Ensimmäinen osa on harvemmin vaikuttaa, joten kipua yli otsaasi ja ympärillä silmäsi on harvinaisempaa. TN vaikuttaa yleensä toiselle puolelle kasvoja. Harvoin molemmat osapuolet ovat vaikuttaneet.

Kipu on viiltävä ("kuten sähköiskuja"), lävistyksiä, terävä, tai veitsen kaltainen. Se kestää yleensä muutaman sekunnin, mutta voi kestää jopa kaksi minuuttia. Kipu voi olla niin äkillinen ja vakava, että saatat ääliö tai irvistää tuskasta. Välinen aika kipu voi olla minuutin, tunnin tai päivän. Joskus useita kivut toistaa peräkkäin. Jälkeen hyökkäys kipu voi olla särkyä ja arkuutta teennäinen, joka pian helpottaa. Kuitenkin jatkuva kipu edessä ei yleensä ominaisuus TN.

Saatat olla alkusysäyksiä naamasi jos kosketus tai jopa ilmavirtoja voi laukaista kipua. Nämä ovat usein noin nenän ja suun. Koska näistä, jotkut ihmiset eivät pese tai ajella pelossa laukaista kipua. Syöminen, puhuminen, tupakointi, harjaamalla hampaat, tai nieleminen voi myös laukaista kipua. Välillä iskujen kipua, ei yleensä ole muita oireita, hermo toimii normaalisti ja lääkärin tarkastus löytäisi mitään poikkeavuutta.

Noin 9 10 tapauksista johtuu verisuonen painamalla juuri hermo jos hermo tulee ulos aivot kallon läpi. Kuitenkin, se ei ole tiedossa, miksi verisuoni pitäisi alkaa painaa kolmoishermon myöhemmin elämässä. Harvoin, TN on oire toisen ehdon. Esimerkiksi TN voi kehittyä seurauksena kasvaimen, multippeliskleroosi tai poikkeavuus kallon. Joissakin tapauksissa syytä ei tiedetä.

TN on harvinaista. Noin 10 ihmistä 100000 kehittää sitä vuosittain. Se vaikuttaa lähinnä vanhukset, ja se yleensä alkaa teidän 60s tai 70s. Se on harvinaista nuoremmilla aikuisilla. Naiset ovat yleisesti kärsivät miehiä

Ensimmäinen hyökkäys kipua esiintyy yleensä varoittamatta ilman mitään näkyvää syytä. Lisäksi kivut sitten tulevat ja menevät. Taajuus kivut vaihtelee jopa sata kertaa päivässä, vain satunnaisesti kipua aina silloin tällöin. Tämä ensimmäinen bout (episodi) kivut voivat kestää päiviä, viikkoja tai kuukausia sitten, tyypillisesti, kivut pysähtyä.

Muita jaksoja kipu kehittyy yleensä jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Kuitenkin useita kuukausia tai jopa vuosia voi kulua jaksoja kipuja. On mahdotonta ennustaa, milloin seuraava bout kivut tapahtuu, tai kuinka usein jaksoja uusiutuisi. Jaksoja kivut taipumus useammin kuin vanhenevat.

Kipu itsessään voi olla vakavia ja ahdistava. Jos jätetään hoitamatta, se voi tehdä sinulle masentunut tai ahdistunut. Voit laiminlyödä puhdistaa hampaita tai ei syö pelossa laukaista kipua. Tämä voi johtaa laihtuminen ja huono suun hygieniaa. Useimmissa tapauksissa, joissa syynä on paineen verisuoneen, ei ole komplikaatioita kolmoishermon itse tai vaikuttaa aivoihin.

Vuonna harvoissa tapauksissa, joissa TN esiintyy seurauksena toisen kunnossa, niin muita oireita ja ongelmia tila voi kehittyä. Esimerkiksi, kuten edellä mainittiin, harvinainen syy TN on multippeliskleroosi. Tässä tilanteessa, muita oireita ja ongelmia, jotka liittyvät MS-tauti ovat todennäköisesti kehittää.

Mikä on kolmoishermosärkyyn ja mitkä ovat oireet? Mikä aiheuttaa kolmoishermosäryn?
Mikä on kolmoishermosärkyyn ja mitkä ovat oireet? Mikä aiheuttaa kolmoishermosäryn?

Useinkaan ole. Diagnoosi TN perustuu tyypillisiä oireita. Tyypillinen henkilö TN on vanhempi henkilö, on klassisia oireita, ei ole muita oireita ehdottaa perussairaus kuten multippeliskleroosi, ja lääkitys toimii hyvin (ks. alla). Tässä tyypillisessä tilanteessa, testejä ei yleensä tarvita. Kuitenkin, magneettikuvaus (MRI), skannaus voidaan pitää joissakin tapauksissa. Esimerkiksi tämä voi olla, kun:

  • Diagnoosi on epävarma (jos on epätyypillisiä oireita).
  • Perimmäinen syy epäillään (paitsi että tavallinen syy painamalla verisuoneen).
  • TN esiintyy nuorempi henkilö (alle 40).
  • Tila ei parane lääkehoitoa (ks. alla).
  • Leikkaus on pidettävä hoitoon.

Lääkäri kertoo, jos tarvitset magneettikuvaus.

Karbamatsepiini on tavallinen hoito

Karbamatsepiini on luokiteltu kouristuksia lääke. Se on yleensä käytetään epilepsian hoitoon. TN ei ole epilepsiaa. Kuitenkin vaikutus karbamatsepiinin on hiljentää hermoimpulssien ja se usein toimii hyvin TN. On hyvin mahdollista, että karbamatsepiini helpottaa oireita TN 1-2 päivän kuluessa. Pieni annos käynnistetään ja rakennetaan asteittain, kunnes annos saavutetaan joka pysäyttää kivut. Sinun pitäisi sitten ottaa sen säännöllisesti, jotta kivut palaamasta. Karbamatsepiiniannosta hallintaan tarvitaan kivut vaihtelee henkilöittäin.

On tavallista ottaa karbamatsepiinia vasta noin kuukauden kuluttua kivut ovat lakanneet. Annosta voidaan sitten pienentää vähitellen ja lopettaa, jos mahdollista. Tämän jälkeen on usein aika, jolloin kivut eivät toteudu vähään aikaan (anteeksi). Kuitenkin, kivut ovat todennäköisesti palaa jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Hoito voidaan sitten uudelleen. Jotkut ihmiset kokevat, että karbamatsepiini toimii hyvin aluksi, mutta vähemmän hyvin vuosien varrella.

Haittavaikutuksia esiintyy joitakin ihmisiä, jotka ottavat karbamatsepiini. Sivuvaikutukset ovat todennäköisempiä, jos suurempia annoksia tarvitaan. Lue huumeiden paketin pakkausseloste luettelo mahdollisista sivuvaikutuksista. Yleisimpiä ovat: uneliaisuus, pahoinvointi, väsymys ja huimaus. Varsin usein nämä ovat vain väliaikaisia, joten kannattaa itsepintaisesti huumeita, jos kivut helppous ja sivuvaikutukset eivät ole liian huono.

Harvoin, karbamatsepiini voi aiheuttaa vakavia veri-tai maksaongelmia. Siksi, kerro lääkärille, jos jokin seuraavista seikoista otat lääkettä: kuume, kurkkukipu, suun haavaumat, selittämätön mustelmia tai verenvuotoa, keltaisuus ihon, ihottuma - varsinkin jos ihottuma on pienten pilkkujen - ihon kuoriutuminen, vatsakipua, pahoinvointia tai oksentelua. (Nämä oireet voivat johtua veren tai maksan aiheuttama lääkitys.)

Muut lääkkeet

Muut lääkkeet voidaan kokeilla karbamatsepiiniä ei toimi hyvin tai aiheuttaa pahaa sivuvaikutuksia. Näitä ovat lääkkeet, jotka hiljentyä hermoimpulssien. Esimerkiksi, gabapentiini, okskarbatsepiini, baklofeenia tai lamotrigiinin. Yhdistelmä kahta lääkettä on joskus kokeillut jos yksin ei auta.

Normaali särkylääkkeet kuten parasetamoli ja kodeiini eivät toimi TN.

Jos sinulla on todella vaikea TN, joka ei ole vastannut lääkitystä, sinulle voidaan tarjota tätä hoitoa. Siihen liittyy tuottaa sähköinen pulssi on osa aivojen käyttäen koetinta. Tekniikalla (yleensä MRI tai TT) käytetään varmista anturi on oikeassa paikassa. Riippuen mieleisiksi, annetaan joko paikallispuudutuksessa tai pistosta, jotta voit hyvin uneliaaksi. Koska hoito on suhteellisen uusi, riskit ja hyödyt ovat vielä tutkittavana ja olet todennäköisesti tarjotaan sen osana tutkimus oikeudenkäyntiä.

Toiminta on vaihtoehto, jos lääkitys ei toimi tai aiheuttaa hankalia sivuvaikutuksia. Periaatteessa leikkaus TN jakautuu kahteen luokkaan:

Decompression leikkaus

Kuka saa kolmoishermosäryn? Miten kolmoishermosäryn edistystä?
Kuka saa kolmoishermosäryn? Miten kolmoishermosäryn edistystä?

Tämä tarkoittaa toiminnan lievittää painetta kolmoishermon. Kuten aiemmin mainittiin, useimmissa tapauksissa TN johtuu verisuonten aivoissa painamalla kolmoishermon kun se poistuu kallon. Toiminta voi helpottaa paineita verisuoneen (purkaa hermo), mikä helpottaisi oireita. Tämä operaatio on parhaat mahdollisuudet pitkän aikavälin oireiden lievittämiseen. On kuitenkin tärkeä toimenpide, johon nukutuksessa ja aivot kirurgian päästä juuri hermo aivoissa. Vaikka yleensä onnistunut, on olemassa pieni riski vakavia komplikaatioita, kuten aivohalvaus tai kuurous, tämän operaation jälkeen. Hyvin pieni joukko ihmisiä on kuollut tämän toiminnon vuoksi.

Ablaatiohoitoa kirurgisia hoitoja

Ablatiivi tarkoittaa tuhota. On olemassa erilaisia ​​menettelyjä, joita voidaan käyttää tuhoamaan juuri kolmoishermon ja siten helpottaa oireita. Esimerkiksi yksi menettelyä kutsutaan stereotaktinen radiosurgery (gamma veitsi kirurgia). Tämä käyttää säteilyä suunnattu kolmoishermon juuri tuhota hermojuurta. Etuna näiden ablative menettelyjen on, että ne voidaan tehdä paljon helpommin kuin purku leikkaus, koska ne eivät liity muodollista aivojen kirurgia. Niin, siellä on paljon pienempi riski vakavia komplikaatioita tai kuolema kuin on kanssa purku leikkaus. On kuitenkin enemmän riskiä, ​​että sinulla on jäänyt puute tunne osa kasvojen tai silmien, koska hoito voi tarkoittaa, että kolmoishermon ei toimi taas normaalisti. Lisäksi on olemassa suurempi mahdollisuus, että oireet palaa jossain vaiheessa tulevaisuudessa, kun purku leikkausta.

Mahdollisuus parannuskeinoa sekä purku ja ablaatiohoitoa hoitoja on hyvä. Mutta on olemassa hyviä ja huonoja puolia jokaisen. Jos harkitset leikkausta, neuvoja asiantuntija on tärkeää auttaa sinua päättämään mikä menettely sopii sinulle parhaiten.

Kolmoishermosäryn yhdistys UK

PO Box 234, Oxted, RH8 8BE
Puh: 01883 370 214 Web: www.tna.org.uk

Tutustu näihin