Lumbaalipunktio

Lumbaalipunktio käytetään diagnosoida aivokalvontulehdus, ja se on hyödyllinen diagnosoinnissa muulla aivojen ja selkäytimen sairaudet.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lumbaalipunktio. Mikä on lumbaalipunktio?
Lumbaalipunktio. Mikä on lumbaalipunktio?

Lumbaalipunktio (joskus kutsutaan Spinal Tap) on menettely, jossa näyte selkäydinnesteen (CSF) on otettu testaukseen. CSF on nestettä, joka ympäröi aivoja (aivoissa) ja selkäydin. Tätä testiä käytetään pääasiassa diagnosoida aivokalvontulehdus (aivokalvotulehdus - rakenne, joka ympäröi aivoja ja selkäydintä). Sitä käytetään myös auttaa diagnosoimaan joitakin muita edellytyksiä aivojen ja selkäytimen.

Useimmissa tapauksissa lumbaalipunktio tehdään niin kiireellinen menettely diagnosoida aivokalvontulehdus nopeasti. Joissakin tapauksissa se tehdään kuin avohoidossa muista syistä.

Yleensä makaat sohvalla kyljellään polvet revitä rintaasi vasten. Joskus se tapahtuu sinulle istumaan ja nojasi eteenpäin tyynyjä. Lääkäri puhdistaa alueen oman alaselän kanssa antiseptistä. Ne sitten pistää jotkut paikalliset anestesia pieni ihon alue, joka sijaitsee yli tilaa kahden alemman nikaman (selkärangan luut). Tämä pistää hieman aluksi, mutta sitten tekee ihon tunnoton.

Sitten lääkäri työntää neula ihon läpi ja kudosten kahden nikaman tilaan selkäytimen ympärillä, joka on täynnä CSF. Koska iho on murheen Paikallispuudutteisiin, useimmat ihmiset eivät tunne kipua, mutta saatat tuntea painetta, kun neula työnnetään sisään Kuitenkin jotkut ihmiset eivät saa terävä tunne selässä tai jalan, kun neula työnnetään läpi.

Jotkut nestettä taaksepäin neulan ja kerätään steriiliin potin. Jos sinulla on mahdollista aivokalvontulehdus, tämä lähetetään laboratorioon tutkitaan mikroskoopilla etsiä bakteereja. Se on myös "sivistynyt" onko kaikki bakteerit kasvavat ja millaisia ​​he ovat. Neste voidaan testata myös proteiinia, sokeria ja muita kemikaaleja, mikäli tarpeen. Joskus lääkäri myös mitata nesteen paineen. Tämä tapahtuu liittämällä erityinen putki neula, joka voidaan mitata nesteen paineen tulee ulos.

Neula on yleensä noin 1-2 minuuttia. Heti kun tarvittava määrä nestettä kerätään, neula on otettu pois, ja laastari laittaa päälle paikalle neulan merkintä.

Jotkut ihmiset kehittävät päänsärky testin jälkeen. Tämä yleensä menee muutaman tunnin kuluttua. On parasta makuulle muutaman tunnin testin jälkeen, koska tämä tekee päänsärky pienempi todennäköisyys sairastua. Muita ongelmia ovat harvinaisia ​​- esimerkiksi infektio tai verenvuoto sivuston neulan merkintä. Mitään vaurioita selkäytimen tai aivojen seurauksena lumbaalipunktio on harvinaista.

Tutustu näihin