Multippeliskleroosi

Multippeliskleroosi (MS) on häiriö aivojen ja selkäytimen. Se voi aiheuttaa erilaisia ​​oireita. Useimmissa tapauksissa jaksot oireet tulevat ja menevät aluksi useita vuosia. Aikanaan joitakin oireita voi tulla pysyvää ja voi aiheuttaa vamman. Vaikka ei ole parannuskeinoa MS, erilaisia ​​lääkkeitä ja hoitomuotoja voi vähentää leimahduksia ja voi auttaa helpottamaan oireita ja vammaisuus.

Multippeliskleroosi (MS) on sairaus, jossa laikkuja tulehdus esiintyy aivojen ja / tai selkäytimen. Tämä voi vaurioittaa aivojen osiin ja aiheuttaa erilaisia ​​oireita (kuvattu alla).

Monet tuhannet hermosäikeitä lähettää pieniä sähköimpulsseja (viestit) eri osien välillä aivojen ja selkäytimen. Jokainen hermo kuitua aivojen ja selkäytimen ympärillä on suojaava tuppi ainetta nimeltä myeliinin. Myeliinitupen toimii kuten eriste noin sähköjohdot, ja tarvitaan sähköisiä impulsseja matkustaa oikein pitkin hermo kuitua.

Hermot koostuvat monista hermo kuituja. Hermot tulevat ulos aivojen ja selkäytimen ja ottaa viestejä ja lihakset, iho, kehon elimiä ja kudoksia.

MS on ajateltu olevan autoimmuunisairaus. Tämä tarkoittaa sitä, että solujen immuunijärjestelmän, joka yleensä hyökkäävät bakteerit, virukset, jne., hyökkäys ruumiinosa. Kun sairaus on aktiivinen, osat immuunijärjestelmän, pääasiassa soluja kutsutaan T-solut, hyökätä myeliinitupen joka ympäröi hermosyiden aivoissa ja selkäytimessä. Tämä johtaa pieniä laikkuja tulehdus.

Jotain voi laukaista immuunijärjestelmän toimimaan tällä tavalla. Yksi teoria on, että virus tai jokin muu tekijä ympäristössä, laukaisee immuunijärjestelmän jotkut ihmiset tiettyjä geneettisiä meikkiä.

Tulehdus ympärillä myeliinitupen pysähtyy vaikuttaa hermo kuituja toimimasta kunnolla, ja oireita. Kun tulehdus paranee, myeliinitupen voi parantua ja korjata, ja hermo kuituja alkaa toimia uudelleen. Kuitenkin, tulehdus tai toistuvia jaksoja tulehdus, voi jättää pieni arpi (tauti), joka voi vaurioittaa hermo kuituja. Tyypillisessä henkilö MS, monet (useita) pieniä alueita arpia (tauti) kehittää aivojen ja selkäytimen. Nämä arvet voidaan kutsua myös muistolaatat.

Kun tauti on lauennut, se yleensä seuraa yksi seuraavista neljästä kuvioita.

Aaltomaisesti ilmenevä MS-taudin muotoon

Lähes 9 10 MS-tautia sairastavien on yhteinen aaltomaisesti ilmenevä muoto taudista. Uusiutumisen on, kun episodi (hyökkäys) oireita ilmenee. Vuoden uusiutumisen, oireita (kuvattu alla) ja voi kestää päiviä, mutta ne kestävät yleensä 2-6 viikkoa. Ne joskus kestää useita kuukausia. Oireet sitten helpottaa tai katoa (tehtävän). Sinun sanotaan olevan remissiossa, kun oireet ovat helpottaneet tai mennyt pois. Lisäksi pahenemisvaiheiden jälkeen esiintyy aika ajoin.

Tyyppi ja useita oireita, jotka tapahtuvat aikana uusiutumisen vaihtelevat henkilöstä toiseen sen mukaan, missä myelin vahinko tapahtuu. Taajuus pahenemisvaiheiden vaihtelee myös. Yksi tai kaksi pahenemisvaihetta kahden vuoden välein on melko tyypillinen. Kuitenkin pahenemisvaiheita voi tapahtua enemmän tai vähemmän usein kuin tämä. Kun uusiutuu, edellinen oireet voivat palata tai uusia voi tulla.

Tämä Aaltomaisesti ilmenevä kuvio yleensä kestää useita vuosia. Aluksi täysi toipuminen oireita, tai lähes täydellinen toipuminen, on tyypillinen jokaisen uusiutumisen. Ajan, lisäksi myeliinin vaurioita, voi myös olla vaurioita hermosyiden itse.

Lopulta, usein 5-15 vuotta, jotkut oireet yleensä tulla pysyvä. Pysyvä oireet johtuvat kertyminen arpikudoksen aivojen ja vähitellen hermovaurioita, joka tapahtuu. Ehto tyypillisesti hitaasti pahenee ajan mittaan. Tätä kutsutaan toissijaisesti eteneväksi MS. Yleensä noin kaksi kolmasosaa ihmisistä aaltomaisesti ilmenevää MS-tautia on kehittänyt toissijaisesti etenevää MS 15 vuoden kuluttua.

Toissijaisesti etenevä MS-taudin muotoon

Multippeliskleroosi. Mikä on multippeliskleroosi?
Multippeliskleroosi. Mikä on multippeliskleroosi?

On jatkuvaa huononemista oireet (tai ilman pahenemisvaiheita) tässä muodossa MS. Monet ihmiset aaltomaisesti ilmenevää muodossa myöhemmin laatia tämäntyyppiset MS.

Ensisijainen etenevä MS

Noin 1 10 MS-tautia sairastavien, ei ole ennalta Aaltomaisesti ilmenevä kurssi. Oireet tulevat vähitellen pahempi alusta alkaen, ja eivät koskaan parane. Tätä kutsutaan ensisijainen progressiivinen MS.

Hyvänlaatuinen MS

Alle 1 10 MS-tautia sairastavien, on olemassa vain muutamia pahenemisvaiheita elämässä, eikä oireita jäädä pysyväksi. Tämä on ainakin vakava muoto taudista ja kutsutaan hyvänlaatuinen MS.

Noin 1 1000 ihmistä Yhdistyneessä kuningaskunnassa kehittää MS. Se voi vaikuttaa kuka tahansa missä iässä tahansa, vaikka se on harvinaista pienten lasten kanssa. Se yleisimmin ensimmäisen kehittyy noin 30-vuotiaita. MS on yleisin invaliditeettiin sairaus nuorten aikuisten Britanniassa. Se on kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä.

MS ei tarkkaan perinnöllinen sairaus. On kuitenkin lisääntynyt mahdollisuus MS kehittyy lähisukulaisiin vaikuttavat ihmiset. Esimerkiksi äiti, isä, veli tai sisar henkilön MS on noin 1 100 mahdollisuus sairastua MS (verrattuna noin 1 1000 mahdollisuus väestössä).

MS-tauti aiheuttaa monenlaisia ​​oireita. Monet ihmiset kokevat vain muutamia oireita, ja se on erittäin epätodennäköistä, että henkilö kehittää kaikki oireet kuvata tässä. MS-taudin oireet ovat yleensä arvaamattomia.

Jotkut ihmiset kokevat, että heidän oireensa pahenevat vähitellen ajan. Yleisemmin, oireet tulevat ja menevät eri aikoina. Kausia, jolloin oireet pahenevat kutsutaan pahenemisvaiheita. Aikoja, kun oireet paranevat (tai jopa katoavat kokonaan) kutsutaan remissions.

Pahenemisvaiheita voi tapahtua milloin tahansa ja oireet voivat vaihdella kunkin uusiutumisen. Vaikka pahenemisvaiheita esiintyy yleensä ilman näkyvää syytä, eri laukaisee voi olla infektioita, liikunta ja jopa kuuma sää. Oireita, jotka tapahtuvat aikana uusiutumisen riippuu siitä, mikä osa tai osia, aivoissa tai selkäytimessä vaikuttaa. Sinulla voi olla vain yksi oire yhdessä osassa kehoa, tai useita oireita eri puolilla kehoa. Oireita esiintyy, koska vaikuttaa hermo kuituja lakata toimimasta kunnolla.

Yleisempiä oireita ovat:

Näköhäiriöitä

Ensimmäinen oire MS noin yksi neljästä MS on näköhäiriöt. (Turvotusta) ja näköhermon voi esiintyä. Tätä kutsutaan näköhermon tulehdus. Tämä voi aiheuttaa kipua takana silmäsi ja myös joitakin menetys näköä. Tämä yleensä vaikuttaa vain yksi silmä. Toinen silmä oireita voivat olla näön hämärtymistä tai ottaa kahtena näkeminen.

Lihaskouristuksia ja spastisuus

Vapinaa tai kouristuksia joidenkin lihaksia voi esiintyä. Tämä johtuu yleensä hermovaurion, jotka toimittavat näitä lihaksia. Jotkut lihakset voivat supistua (lyhentää) tiukasti ja voi sitten tulla jäykkä ja vaikeampi käyttää. Tätä kutsutaan spastisuus.

Kipu

On olemassa kaksi päätyyppiä kipua, joka voi ilmetä ihmisillä MS:

 • Neuropaattista kipua - tämä tapahtuu vaurioitumisen hermo kuituja. Tämä voi aiheuttaa pistävää kipua tai polttavaa tunnetta yli puolilla ihoa. Ihoalueelle voi myös tulla hyvin herkkä.
 • Tuki-ja liikuntaelimistön kipua - tällaista kipua voi esiintyä missä tahansa lihaksia, jotka vaikuttavat kouristukset tai spastisuus.

Väsymys

Ymmärtäminen aivot, selkäydin, ja hermoja. Mikä aiheuttaa multippeliskleroosi?
Ymmärtäminen aivot, selkäydin, ja hermoja. Mikä aiheuttaa multippeliskleroosi?

Extreme väsymys tai väsymys on yksi yleisimpiä oireita MS. Tämä väsymys on enemmän kuin väsymys voit odottaa harjoituksen jälkeen tai rasituksen. Tämä väsymys voi jopa vaikuttaa tasapainoon ja keskittymistä. On olemassa erilaisia ​​hoitoja väsymys, jotka ovat usein yhdistelmä itsehallinnon strategiat, fysioterapia ja liikunta.

Emotionaalisia ongelmia ja masennusta

Saatat huomata, että olet itkeä vai nauraa helpommin, jopa ilman syytä. Myös monet ihmiset MS on oireita masennus tai ahdistuneisuus jossain vaiheessa. On tärkeää nähdä lääkärin ja puhua tällaisia ​​oireita sinulla voi olla, kuten masennukseen ja ahdistus on usein tehokas.

Muita oireita, joita voi esiintyä muun muassa:

 • Puutuminen tai pistely osissa ihoa. Tämä on yleisin oire ensimmäisen uusiutumisen.
 • Heikkous tai halvaantuminen joitakin lihaksia. Liikkuvuus voi vaikuttaa.
 • Ongelmia saldosi ja koordinointi.
 • Keskittymis-ja huomiota.
 • Vapinaa tai kouristuksia joidenkin lihaksia.
 • Huimausta.
 • Virtsaamisvaikeudet.
 • Kyvyttömyys saada erektio miehillä.
 • Puhevaikeus.

Toissijainen oireet

Nämä ovat oireita, jotka voivat kehittyä myöhemmin taudinkulku kun jotkut edellä oireet ovat pysyviä. Ne voivat sisältää: kontraktuuria, virtsatieinfektioita, osteoporoosi (harvennus luut), lihasten kuihtumista ja liikuntarajoitteisia.

Lähes kaikkia oireita, joita voi esiintyä MS voi esiintyä myös muita sairauksia. Se on usein vaikea olla varma, jos ensimmäisen jakson oireet (ensimmäinen pahenemisvaiheen) johtuu MS. Esimerkiksi, sinulla voi olla jakson tunnottomuus jalka tai näön hämärtymistä muutaman viikon, joka sitten menee. Se on ehkä ensimmäinen uusiutumisen MS, tai vain kertaluonteinen sairaus, joka ei ollut MS.

Siksi yritys diagnoosi MS on usein tehty vasta kahden tai useamman pahenemisvaiheita on tapahtunut. Joten, sinulla voi olla kuukausia tai vuosia, epävarmuuden, jos sinulla on episodi oireita ja diagnoosi ei ole selvä.

Onko mitään testejä apua?

Useimmissa tapauksissa ei testin voi varmasti todistaa, että olet MS jälkeen ensimmäisen jakson oireita tai hyvin varhaisessa vaiheessa taudin. Kuitenkin jotkut testit ovat hyödyllisiä, ja se voi osoittaa, että MS on mahdollista, tai todennäköinen, oireiden syy.

Magneettikuvaus ( MRI ) skannata aivot on hyödyllisin testi. Tämän tyyppinen skannaus voidaan havaita pieniä alueita tulehdus ja arpia aivoissa, joita esiintyy MS. Vaikka erittäin hyödyllisiä tehdä diagnoosi MS, MRI eivät aina ole ratkaisevia, erityisesti alkuvaiheessa tauti. Scan tulos on aina tarkasteltava yhdessä oireita ja fyysinen tarkastus.

Koska MRI tuli saataville, muita testejä tehdään nyt harvemmin. Kuitenkin ne ovat joskus tehneet ja ovat:

 • Lumbaalipunktio. Tässä kokeessa neula on pistetty sisään, paikallispuudutuksessa, alempaan osaan takaisin. Siinä otetaan näyte jonkin verran nestettä, joka ympäröi aivoja ja selkäydintä. Tätä kutsutaan aivo-selkäydinnesteessä (CSF). Tietyt proteiinin tasot mitataan. Jotkin proteiinit ovat muuttuneet MS, vaikka niitä voidaan muuttaa muissa olosuhteissa liikaa.
 • Herätepotentiaalien testi. Tässä testissä elektrodit mittaavat jos on hidastunut tai epänormaali kuvio sähköimpulssit tiettyjä hermoja.

Tällä hetkellä vaikka ei ole parannuskeinoa MS tietyt MS-taudin oireet voidaan usein helpottaa. Hoidot yleensä jakaa neljään ryhmään:

 • Lääkkeet, jotka pyrkivät muuttamaan taudin kulkuun.
 • Steroidi lääkitys hoitoon pahenemisvaiheita.
 • Muut lääkkeet helpottaaksemme oireita.
 • Muut hoidot ja yleistä tukea minimoimaan vamma.

Lääkkeet, jotka pyrkivät muuttamaan taudin kulkuun

Näitä lääkkeitä kutsutaan immunomoduloivat. Ne ovat kaksi eri interferoni beeta-1a (Avonex ® ja Rebif ®), yksi muoto beeta-1b (Betaferon ®), glatirameeriä (Copaxone ®) Natalitsumabi (Tysabri ®) ja fingolimod (Gilenya ®). Nämä lääkkeet eivät paranna MS ja ne eivät sovi kaikille MS. Natalitsumabi on melko uusi hoito potilailla, joilla kehittyneempiä ja hyvin aktiivinen MS. Fingolimod on myös uusi. Se on ainoa tabletti muodossa taudin kulkuun hoitoon. Kaikki muut ovat annetaan injektiona.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä lääkkeet vähentää pahenemisvaiheita joissakin tapauksissa. Ne voivat myös olla pieni vaikutus hidastaa sairauden etenemistä. Tarkka tapa, jolla ne toimivat ei ole selvä, mutta ne kaikki häiritsevät immuunijärjestelmän jollakin tavalla.

Koska on vielä hieman epävarmaa, että näiden lääkkeiden ja miten tehokkaita ne ovat, suuntaviivat on laatinut Association of British neurologia, milloin ne voidaan määrätä siitä NHS. Erikoislääkärin (neurologi) neuvoo, onko jokin hoitoja suositellaan tapauskohtaisesti. Ihmiset, jotka on määrätty nämä hoidot seurataan. Avulla tämän seurannan ajan, se olisi tullut selväksi, miten tehokkaita hoidot ovat.

Jokainen eri tautiin vaikuttavia lääkkeitä on hyvät ja huonot puolensa. Department of Health verkkosivuilla www.msdecisions.org.uk on suunniteltu auttamaan potilaita päättää, mikä on paras lääke niille.

Uudemmat lääkkeet ja lääkeyhdistelmästä on myös tutkittu.

Steroidit (joskus kortikosteroidien)

Steroidi on usein määrätty, jos sinulla on uusiutumisen joka aiheuttaa vamman. Korkea annos annetaan yleensä muutaman päivän. Tämä on usein injektiona laskimoon päivittäin useita päiviä. Joskus steroiditabletteja käytetään. Steroidit toimivat vähentämällä tulehdusta. Aikana steroideja yleensä lyhentää uusiutumisen. Tämä tarkoittaa, että oireet yleensä parantaa nopeammin kuin ne muuten olisivat.

Kuitenkin, steroidit eivät vaikuta meneillään taudin etenemistä.

Muut hoidot parantaa oireita

Riippuen oireista, jotka kehittävät, muita hoitoja voidaan kehottaa torjumaan oireita. Esimerkiksi:

 • Anti-kouristus lääkkeitä helpottaa mahdollista lihaskouristuksia.
 • Kipulääkkeet, jotka ovat joskus tarpeen. On olemassa tietyntyyppisiä kipulääkkeitä, jotka voivat parantaa neuropaattista kipua.
 • Lääkkeet, jotka voivat auttaa joitakin virtsateiden ongelmia, jotka voivat kehittyä.
 • Masennuslääkkeitä joita joskus suositeltavaa jos masennusta.
 • Lääkkeet, jotka voivat usein auttaa erektio-ongelmia, jotka voivat kehittyä.
 • On keskusteltu siitä hyötyä kannabiksen MS-tautia sairastavien.

Muut hoidot, terapiat ja tuki

Erilaisia ​​hoitoja voi olla hyvä, riippuen siitä, mitä ongelmia tai vammoja kehittää. Ne ovat:

 • Fysioterapia.
 • Toimintaterapia.
 • Puheterapia.
 • Erikoissairaanhoitajalle neuvontaa ja tukea.
 • Psykologiset hoitomuodot.
 • Neuvonta.

MS vaikuttaa eri ihmisiin monin eri tavoin. Tämä tarkoittaa, että se on hyvin vaikea ennustaa näkymät ihmisille, joilla on MS: llä. Tällä hetkellä ei ole testejä ennustaa, miten MS etenee henkilö.

Useimmat ihmiset MS pystyy jatkamaan kävellä ja toimia työssään monta vuotta niiden diagnosointi. Suurin osa ihmisistä diagnosoitu MS ei tarvitse käyttää pyörätuolia säännöllisesti.

Kuitenkin jotkut ihmiset MS eivät vammautuneet ajan, ja vähemmistö vammautuneet. Tutkimusta uudempia ja parempia sairauden kulkuun hoitoja tuo toivoa, että asiat voi hyvinkin parantua tulevaisuudessa.

Tutkimus on osoittanut, että keskimäärin, vammautuminen henkilö kokee viiden vuoden kuluttua alkamisesta niiden MS on keskimäärin noin kolme neljäsosaa odotetaan vammaisuuteen 10-15 vuotta.

Huom: MS-taudin hoitoon on nopeasti kehittyvä lääketieteen alalla. Uusien hoitojen kehittämistä on jatkettava ja tietoa näkymät yli on hyvin yleinen. Asiantuntija, joka tuntee asian voi antaa tarkempaa tietoa näkymät teidän tilanteeseen.

Tämä seloste on vain lyhyt johdatus MS. Lisäohjeita, tietoja ja neuvoja on saatavissa osoitteesta:

MS Society englanti

MS kansallinen keskus, 372 Edgware Road, Staples Corner, London, NW2 6ND Neuvontapuhelin: 0808 800 8000 Web: www.mssociety.org.uk

MS Society Skotlannissa

Ratho Park, 88 Glasgow Road, Newbridge, EH28 8PP Neuvontapuhelin: 0808 800 8000 Web: www.mssocietyscotland.org.uk

MS Society Pohjois-Irlanti

34 Annadale Avenue, Belfast, BT7 3JJ Neuvontapuhelin: 0808 800 8000 Web: www.mssocietyni.co.uk

MS Society Wales

Temple Court, Cathedral Road, Cardiff, CF11 9HA Puh: 029 2078 6676 Web: www.mssociety.org.uk/wales/

Multippeliskleroosi luottamusta

SPIRELLA Building, Bridge Road, Letchworth, Herts, SG6 4ET Puh: 0800 032 3839 Web: www.mstrust.org.uk

Tutustu näihin

 • Vulvasyöpä (syöpä vulva) on harvinaista syöpää. Se vaikuttaa yleensä naisten yli…
 • Jos epäilet, että sinulla on gonokokiton virtsaputken (NGU), mene lääkäriin…
 • Balanitis tarkoittaa tulehdus loppuun penis (terska). Se voi esiintyä missä…
 • Erektiohäiriöt (ED) tarkoittaa, että et voi saada asianmukaista erektio.…