Nielurisatulehdus

Tonsilliitti menee yleensä muutaman päivän kuluttua. Hoito voi helpottaa oireita, kunnes infektio menee. Mene lääkäriin, jos oireet ovat vakavia tai jatkuvat.

Nielurisat on valmistettu pehmeästä rauhaskudoksella ja ovat osa immuunijärjestelmää. On kaksi nielurisat, yksi kummallakin puolella on suun takaosassa. Kuvassa normaali ei-tartunnan risat.

Tonsilliitti on Nielurisatulehdusta. Kurkkukipu on yleisin kaikista nielurisatulehdus oireita. Lisäksi voi olla myös yskä, kuume, päänsärky, oksettaa, väsynyt, löytää niellä kivulias ja turvonneet kaulan rauhaset. Risat voi turvota ja muuttua punaiseksi. Pus voi näkyä valkoiset pilkut risat. Oireet yleensä pahenee ajan 2-3 päivää ja sitten vähitellen mennä, yleensä viikon kuluessa.

Kuten yskää, vilustuminen, flunssa, ja muut vastaavat infektioita, on olemassa mahdollisuus, että voit siirtää tartunnan. Erityisesti jos olet tiiviissä yhteydessä muiden kanssa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Ei hoitoon on vaihtoehto niin monta nielurisojen infektiot ovat lieviä ja pian parane.
 • On runsaasti juotavaa. On houkuttelevaa ei juoda kovin paljon, jos se on tuskallista niellä. Voit tulla lievästi kuivattu jos et juo paljon, varsinkin jos sinulla on myös kuumetta. Lievä nestehukka voi tehdä päänsärkyä ja väsymystä paljon pahempi.
 • Parasetamolia tai ibuprofeenia helpottaa kipua, päänsärkyä ja kuumetta. Pitää oireita vähintään se on parasta ottaa annos säännöllisin väliajoin suositeltava paketti lääkitystä eikä silloin tällöin. Esimerkiksi ottaa parasetamolia neljä kertaa päivässä, kunnes oireet helppous. Vaikka joko parasetamolia tai ibuprofeenia yleensä auttaa, on jonkin verran näyttöä siitä, että ibuprofeeni saattaa olla tehokkaampi kuin parasetamoli on helpottaa oireita aikuisilla. Parasetamoli on yleensä edullinen ensilinjan vaihtoehto lapsille, mutta ibuprofeeni voidaan käyttää vaihtoehtona. Huomautus: jotkut tietyt edellytykset eivät voi ottaa ibuprofeenia. Niin, aina lukea paketin etiketti.
 • Muut gargles, pastillit ja suihkeita, joita voi ostaa apteekista voi auttaa rauhoittaa kurkkukipu. Kuitenkin, ne eivät lyhennä sairaus.

Yleensä ei. Useimmat kurkun ja nielurisojen infektiot ovat virusten aiheuttamia, vaikka jotkut ovat bakteerien aiheuttamia. Ilman testejä, se ei yleensä ole mahdollista sanoa, jos se on virus-tai bakteeri-infektio. Antibiootit tappavat bakteereja, mutta ei tappaa viruksia. Vaikka bakteeri on syy nielurisojen tai nielun infektio, antibiootti ei tee paljon eroa useimmissa tapauksissa. Immuunijärjestelmän yleensä paranee näitä infektioita muutaman päivän johtuu joko virus tai bakteeri. Myös antibiootit voivat joskus aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten ripulia, ihottumaa ja vatsavaivat.

Niin, useimmat lääkärit eivät määrätä antibiootteja useimmiten nielurisatulehdus tai kurkkukipua.

Antibiootti voi olla hyvä tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi, jos infektio on vakava, jos se ei ole helpottaa muutaman päivän, tai jos immuunijärjestelmä ei toimi kunnolla (esim. jos sinulla on ollut perna on poistettu, jos käytät kemoterapiaa, jne).

Lähes kaikissa tapauksissa, nielurisojen tai kurkkukipua raivaa jättämättä mitään ongelmia. Kuitenkin joskus tyypillinen nielurisatulehdus voi edetä aiheuttaa komplikaatio. Myös kurkkukipua tai nielurisatulehdus johtuu joskus epätavallinen, mutta vakavampia, sairaus.

Siksi, täydellisyyden vuoksi, tavallaan asioita varoa muun muassa seuraavat:

Mahdolliset komplikaatiot

Joskus infektio voi levitä risat muihin lähellä kudosten. Esimerkiksi aiheuttaa korvatulehdus, sivuontelotulehdus tai rintakehän infektio.

Mononukleoosin (rauhas kuume)

Mononukleoosin on aiheuttanut virus (Epstein-Barr-virus). Se aiheuttaa usein vakavia bout tonsilliitti lisäksi muita oireita. Katso erillinen lehtinen "rauhaskuumetta" saadaksesi lisätietoja.

Quinsy - Tunnetaan myös nimellä peritonsillar paise

Quinsy on harvinainen sairaus, jossa paise (kokoelma mätä) kehittää vieressä nielurisojen, koska bakteeri-infektio. Se kehittyy yleensä vain toisella puolella. Se voi seurata nielurisatulehdukseen tai kehittää ilman edeltävää nielurisatulehdus. Nielurisojen vaikuttaa puolella voi olla turvonneet tai näyttää normaalilta, mutta työnnetään kohti keskiviivan mukaan paise vieressä nielurisojen. Quinsy on erittäin kivulias ja voi tehdä sinusta tuntuu erittäin huonosti. Se hoitaa antibiooteilla, mutta myös mätä tarvitsee usein tyhjennettävä pienellä toimintaa.

Non-tartunnan syitä kipu tai turvotusta nielurisojen

Nielurisatulehdus. Parasetamolia tai ibuprofeenia.
Nielurisatulehdus. Parasetamolia tai ibuprofeenia.

Nämä ovat harvinaisia. Esimerkiksi syöpä nielurisojen on harvinainen, mutta kipu voi olla ensimmäinen oire.

"Kotiin" viestin on... lääkäriin, jos oireita kurkkukipu ovat vakavia, epätavallisia tai jos ne eivät helpottaa 3-4 päivän kuluessa. Erityisesti hakeuduttava välittömästi lääkärin hoitoon, jos sinulla ilmenee: hengitysvaikeudet, nielemisvaikeudet syljen, vaikea avata suusi, vaikea kipu, jatkuva korkea lämpötila, vakava sairaus, etenkin oireita ovat pääasiassa toisella puolella kurkun.

Jos olet toistuva nielurisatulehdus saatat ihmetellä noin ottaa risat poistettu. Suuntaviivat mukaan se voi olla mahdollisuus saada teidän nielurisat poistettu (nielurisojen poisto), jos:

 • On ollut seitsemän tai enemmän jaksoja nielurisatulehdus edellisenä vuonna, tai
 • Viisi tai useampia tällaisia ​​jaksoja kussakin kahden edellisen vuoden aikana, tai
 • Kolme tai useampia tällaisia ​​jaksoja kunkin edeltäneen kolmen vuoden aikana.
  Ja...
 • Jaksoja nielurisatulehdus vaikuta normaaliin toimintaan. Esimerkiksi ne ovat niin vaikea tehdä tarvitset aikaa pois töistä tai koulusta.

Kitarisojen voidaan myös poistaa samalla kertaa. Vaikka täysimittainen jaksot nielurisatulehdus estetään jälkeen nielurisojen poisto, muut nieluinfektiot ei ole estettä. On kuitenkin hyvin mahdollista, että kokonaismäärä ja vakavuus nieluinfektiot vähenee. Myös riski sairastua quinsy vähenee. Monet ihmiset sanovat, että he yleensä tuntevat paremmin itse jälkeen, kun heidän risat poistettu, jos ne aiemmin ollut usein toistuvia nielurisatulehdus.

Nielurisojen poisto on yleensä yksinkertaista pienen toiminnon. Mutta huomaa, sillä kaikki toiminnot, on olemassa riski. Esimerkiksi, on olemassa pieni riski hengenvaarallisia vakava verenvuoto kurkun aikana ja juuri jälkeen.

Tutustu näihin

 • Vulvasyöpä (syöpä vulva) on harvinaista syöpää. Se vaikuttaa yleensä naisten yli…
 • Jos epäilet, että sinulla on gonokokiton virtsaputken (NGU), mene lääkäriin…
 • Balanitis tarkoittaa tulehdus loppuun penis (terska). Se voi esiintyä missä…
 • Erektiohäiriöt (ED) tarkoittaa, että et voi saada asianmukaista erektio.…