Pakko-oireinen häiriö

Pakko-oireinen häiriö (OCD) on yleinen mielenterveyden ongelma. Tyypillisiä oireita ovat toistuva pakko ajatuksia, ja toistuvia pakkomielteemme vastauksena pakkomielle. Yleinen esimerkki on toistuva pakko ajatuksia bakteereita ja likaa, ja pakko pestä kädet toistuvasti "puhdistaa pois bakteereita". On kuitenkin olemassa monia muitakin esimerkkejä. Tavanomaiset hoidot ovat kognitiivinen käyttäytymisterapia, selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä (SSRI) masennuslääkettä, tai molemmat. Hoito usein toimii hyvin vähentämään oireita ja ahdistusta OCD suuresti.

Pakko-oireinen häiriö (OCD) on sairaus, jossa sinulla on toistuvia pakkomielteet, pakkomielteemme, tai molemmat.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mitä ovat pakkomielteet?

Pakkomielteet ovat epämiellyttäviä ajatuksia, kuvia tai kehottaa pitää tulossa mieleesi. Pakkomielteet eivät ole pelkästään huolia elämäsi ongelmia. Yhteinen pakkomielteet ovat:

 • Pelot saastuminen likaa, bakteereita, viruksia (esim. HIV), jne.
 • Huolet ovien ollessa auki, tulipalot jäljellä, aiheuttaa vahinkoa jollekin, jne.
 • Tunkeileva ajatuksia tai kuvia kiroilua, jumalanpilkasta, sukupuoli, joku vahingoittanut jne.
 • Pelko tekee virheen tai käyttäytyy huonosti.
 • Tarve eksakti miten tilaat tai järjestää asioita.
 • Pakkoa kerätä asioita, joita muut saattavat heittää pois (hamstraaminen).

Nämä ovat esimerkkejä. Pakkomielteet voi olla noin kaikenlaisia ​​asioita. Pakko ajatuksia voi tehdä sinusta tuntuu ahdistunut tai tympääntynyt. Normaalisti yrittää sivuuttaa tai tukahduttaa pakko ajatuksia, esimerkiksi voit yrittää ajatella muita ajatuksia neutraloida pakkomielle.

Mitä pakkomielteemme?

Pakkomielteemme ovat ajatuksia tai toimia, jotka tunnet sinun täytyy tehdä tai toistaa. Yleensä pakonomainen teko on vastaus pakkomielle. Pakkoa on tapa yrittää käsitellä ahdistusta tai aiheuttamaa ahdistusta pakkomielle.

Esimerkiksi, saatat pestä kädet muutaman minuutin välein vastauksena pinttynyt pelko bakteereita. Toinen esimerkki on ehkä pitää tarkistaa, että ovet ovat lukossa, vastauksena pakkomielle ovien ollessa auki. Muut pakonomaista ovat toistuvasti siivous, laskenta, koskettaa, sanoen sanat hiljaa, järjestämisestä ja organisoinnista - mutta on muitakin.

Pakkomielteet, että sinulla on OCD voi tehdä sinusta tuntuu todella ahdistunut ja levoton. Pakonomaista, että sinulla saattaa lievittää tätä tuskaa väliaikaisesti mutta pakkomielteet pian palata ja sykli alkaa uudestaan.

Vakavuus OCD voi vaihdella lievästi hankalaa aiheuttaa vakavaa kärsimystä. Tiedät, että pakkomielteet ja pakko ovat kohtuuttomia tai kohtuutonta. Kuitenkin, sinun on vaikea tai mahdoton vastustaa niitä.

OCD vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Esimerkiksi jotkut ihmiset viettävät tuntia suorittaessaan pakonomaista ja sen seurauksena, ei voi saada normaalia toimintaa. Jotkut ihmiset tekevät pakonomaista uudestaan ​​ja uudestaan ​​salassa (kuten rituaaleja). Muut ihmiset saattavat tuntua selviytyä normaaliin toimintaan, mutta ovat ahdistuneita niiden toistuva pakko ajatuksia. OCD voi vaikuttaa työsi (tai koulu-työtä lasten), suhteet, sosiaalinen elämä, ja elämänlaatua.

Monet ihmiset OCD eivät kerro lääkärille tai joku muu heidän oireita. He pelkäävät, että muut ihmiset saattavat ajatella he ovat hulluja. Jotkut ihmiset OCD voi hävetä oireita, erityisesti jos ne sisältävät ajatuksia toisten vahingoittaminen, tai on seksuaalinen elementti. Tämän seurauksena monet ihmiset OCD myös masentua. Kuitenkin, jos sinulla on OCD, et ole hullu tai hullu. Se ei ole sinun vikasi ja hoito usein toimii. Jos olet huolissasi, että saatat olla masentunut (esimerkiksi jos sinulla on tunne hyvin alas ja et enää nauttia asioista, joita voit käyttää nauttia), sinun pitäisi nähdä lääkäri.

Syy OCD ei ole selvä. Vähäisiä muutoksia tasapainossa joidenkin aivojen kemikaalien (välittäjäaineiden), kuten serotoniinin voi olla merkitystä. Tämän vuoksi lääkitystä uskotaan auttavan (ks. alla).

Myös mahdollisuus kehittää OCD on keskimääräistä korkeampi ensimmäisen asteen sukulaisten vaikuttavat ihmiset (äiti, isä, veli, sisko, lapsi). Niin, voi olla joitakin geneettinen tekijä OCD. Kuitenkin tähän mennessä ei ole geenejä on todettu olevan yhteydessä OCD.

Muita teorioita syy OCD on ehdotettu, mutta yksikään osoittautunut.

Uskotaan, että välillä 1-3 100 aikuista on OCD. Kuka tahansa missä iässä tahansa voi kehittää OCD mutta yleensä se ensimmäinen kehittyy vuotiaita 18 ja 30. Noin 2 100 lasta ajatellaan myös OCD. Tilastot osoittavat, että naiset ovat alttiimpia kuin miehet.

OCD on yleensä krooninen (jatkuva) kunnossa.

Pakko-oireinen häiriö. Mikä on pakko-oireinen häiriö?
Pakko-oireinen häiriö. Mikä on pakko-oireinen häiriö?

Jos olet huolissasi, että sinulla voi olla OCD, sinun pitäisi nähdä lääkäriin ja kerro huolenaiheita. He voivat aloittaa kysymällä joitakin seuraavista kysymyksistä. Nämä kysymykset voivat toimia myös ruudun mahdollista OCD:

 • Peset tai puhdistaa paljon?
 • Haluatko tarkistaa asioita paljon?
 • Onko ajatus, että pitää sinua vaivaa, että haluat päästä eroon, mutta ei voi?
 • Älä päivittäistä toimintaa kestää kauan loppuun?
 • Oletko huolissasi laskemisesta asioita tilauksesta, tai olet järkyttynyt sotku?
 • Nämä ongelmat vaivaa sinua?

Yksityiskohtaisempi arvio sitten tarvitaan OCD on diagnosoitu. Tämä voi joko suorittaa lääkäri tai mielenterveyspalveluiden joukkue. Arvioinnissa tarkastellaan tahansa pakkoajatukset ja pakonomaista, että sinulla on ja miten ne vaikuttavat sinuun ja jokapäiväisessä elämässä. Lasten kanssa OCD voidaan ohjata erikoislääkärin mielenterveyden joukkue, joka on kokenut arviointia ja käsittelyä lasten OCD.

Tavanomainen hoito OCD on:

 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT), tai
 • Lääkitys, yleensä SSRI masennuslääkettä tai
 • Yhdistelmä CBT plus SSRI masennuslääkettä.

Mikä on cbt?

CBT on eräänlainen asiantuntija puhuu hoito (erikoislääkärin psykoterapiaan). Se on luultavasti tehokkain hoito OCD.

Kognitiivinen terapia perustuu ajatukseen, että tiettyjä ajattelutapoja voi laukaista tai polttoainetta, tietyt mielenterveyden ongelmia, kuten OCD. Terapeutti auttaa sinua ymmärtämään nykyisen ajatusmallit - erityisesti tunnistaa haitallisia, hyödyttömiä ja vääriä ideoita tai ajatuksia, jotka sinulla on. Lisäksi autetaan ajattelumallinne olla realistisempi ja avulias. Esimerkiksi, jos sinulla on OCD, se voi olla hyödyllistä ymmärtää, että ajatuksia tai pakkomielteet sinänsä ole mitään haittaa, ja sinun ei tarvitse torjua niitä pakkotoimintoja. Terapeutti esitetään tapoja, joilla voit saavuttaa nämä muutokset ajattelua.

Käyttäytymisen hoito pyritään muuttamaan käyttäytymistä, jotka ovat haitallisia tai ei auta - esimerkiksi pakonomaista. Terapeutti myös opettaa, miten hallita ahdistusta, kun niitä mahdollisia pelkäsi tilanteissa - esimerkiksi käyttämällä hengitys tekniikoita.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) on sekoitus kahdesta, jossa voi hyötyä vaihtaen ajatuksia ja itsetuhoista käyttäytymistä. Tämä on yleisin kohtelu OCD. Erityisesti vaihtelu CBT kutsutaan altistuminen ja vastaus ehkäisy käytetään usein OCD. Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on pakko pitää käsien pesu vastauksena pinttynyt pelko saastumisen bakteereita. Tässä tilanteessa terapeutti voi vähitellen altistaa sinut saastuneet välineet. Mutta terapeutti estää sinua tekemästä tavallisesta pakkoa (toistuva käsienpesu) helpottaa ahdistusta noin saastumista. Sen sijaan terapeutti opettaa sinulle, miten hallita mitään ahdistusta muilla tavoin - esimerkiksi käyttämällä syvä hengitys tekniikoita. Aikanaan, sinun pitäisi olla vähemmän huolissaan saastumisesta ja tuntevat vähemmän tarvetta pestä kädet niin paljon.

Miten saan cbt?

Lääkäri voi ohjata sinut terapeutti, joka on koulutettu CBT. Tämä voi olla psykologi, psykiatri, psykiatrinen sairaanhoitaja tai muu terveydenhuollon ammattilainen. On rajoitettu määrä CBT terapeutit saatavilla NHS ja siellä voidaan jonot terapeutit joillakin alueilla. Kuitenkin hallituksen politiikka on tehdä CBT laajemmin saatavilla NHS.

Hoito on yleensä viikoittain istuntoja noin 50-60 minuuttia, useita viikkoja. Joskus tämä tapahtuu ryhmässä tai joskus yksi-yhteen, riippuen eri tekijöistä, kuten ongelman vakavuudesta. Joskus CBT tapahtuu puhelinkeskusteluissa terapeutti. Joskus koti-pohjainen hoito tarjotaan ihmisille, jotka eivät voi tai halua osallistua klinikan tai joilla on erityisiä ongelmia, kuten hamstraaminen.

Kuinka tehokas CBT OCD?

Niistä, jotka suorittaa kurssin CBT on parantunut huomattavasti enemmän kuin 3 4 tapauksissa. Oireet voivat mennä kokonaan, mutta yleensä pakkomielteitä ja pakko tulla paljon pienempi ongelma. Noin 1 4 ihmiset OCD etsii CBT liian stressaavaa eikä niitä. Kuitenkin kognitiivinen terapia yksin voi auttaa joitakin ihmisiä, jotka löytävät koko CBT liian stressaavaa.

Pääsääntöisesti, jos kaksi kurssia CBT eivät ole apua, henkilö kutsutaan OCD asiantuntija.

Tee-se-itse CBT

CBT avulla koulutettu terapeutti on paras. Kuitenkin jotkut ihmiset haluavat puuttua ongelmansa itse. On erilaisia ​​omatoimisuus kirjoja ja lehtisiä itseohjautuvaa CBT. Viime aikoina interaktiivinen CD ja sivustoja kehitetään ja arvioidaan itseohjautuvaa CBT. Katso resurssit alla lisätietoja.

Katso erillinen esite tässä sarjassa, nimeltään Obsessions ja pakko itsehoito oppaita. Tämä voi olla hyvä alku, jos haluat kokeilla itseohjautuvaa CBT.

SSRI masennuslääkkeet

Vaikka ne ovat usein käytetään masennuksen hoitoon, SSRI masennuslääke lääkkeet voivat myös vähentää oireita OCD, vaikka et ole masentunut. Ne toimivat häiritsemällä aivojen kemikaalien (välittäjäaineiden), kuten serotoniinin, joka voi osallistua aiheuttaa oireita OCD. SSRI masennuslääkkeet: sitalopraami, fluoksetiini, fluvoksamiini, paroksetiini ja sertraliini.

Huom:

 • SSRI masennuslääkkeet eivät toimi heti. Se kestää 2-4 viikkoa ennen kuin niiden vaikutus kerääntyy ja alkaa toimia. Ne voivat kestää jopa 12 viikkoa työtä täysin. Yleinen ongelma on, että jotkut ihmiset lopettamaan lääkkeen jälkeen viikon tai niin, koska he kokevat, että se tekee mitään hyvää. Sinun täytyy antaa heille aikaa työskennellä.
 • SSRI masennuslääkkeet eivät ole rauhoittavia, ja eivät yleensä riippuvuutta.
 • Annokset tarpeen käsitellä OCD ovat usein korkeammat kuin tarvitaan masennus.
 • Jos se toimii, se on tavallista ottaa SSRI masennuslääke vähintään vuoden hoitoon OCD.

Entä sivuvaikutuksia SSRI?

Useimmat ihmiset, jotka ottavat SSRI on joko vähäisiä tai ei, sivuvaikutuksia. Mahdolliset haittavaikutukset vaihtelevat eri valmisteita. Yleisimpiä ovat: ripuli, pahoinvointi, oksentelu ja päänsärky. Jotkut ihmiset kehittävät tunne levottomuus tai ahdistuneisuus (ks. alla). Seksuaalinen joskus esiintyy ongelmia. Se kannattaa pitää päällä hoitoon, jos sivuvaikutukset ovat lieviä aluksi. Vähäisiä haittavaikutuksia saattaa hellittää jälkeen viikon tai niin.

Pakkausseloste, joka tulee lääkkeen paketti antaa luettelo mahdollisista sivuvaikutuksista. Kerro lääkärillesi, jos sivuvaikutus jatkuu tai on hankala. Kytkin eri valmiste voi sitten sopia sinulle paremmin. Uneliaisuus on melko harvinainen sivuvaikutus SSRI masennuslääkkeet, mutta älä aja tai käytä koneita, jos tulet uneliaaksi ottaen samalla yksi.

SSRI masennuslääkkeet ja itsetuhoisuuden

Viime vuosina on ollut joitakin tapausselostuksia, jotka väittävät yhteys SSRI masennuslääkkeet ja tunne itsemurha. Komissio ihmisten lääkkeiden äskettäin tutkinut todisteita siitä, onko tällainen yhteys. He eivät löytäneet mitään vakuuttavaa näyttöä tästä linkistä. Komitea ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden on ilmoittanut, että se aikoo edelleen seurata tätä kysymystä.

Tämän vuoksi mahdollista yhteyttä, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi, jos tulet levottomaksi, ahdistuneeksi tai levoton, tai jos sinulla on itsemurha-ajatuksia - erityisesti, jos nämä kehittävät alkuvaiheessa hoidon SSRI tai jälkeen annokseen.

Ovat SSRI masennuslääkkeet riippuvuutta?

SSRI eivät ole rauhoittavia, ja ei uskota olevan riippuvuutta. (Tämä on kiistänyt jotkut ihmiset, joten tämä on kiistanalainen. Jos riippuvuus tapahtuu, se on vain murto-osassa tapauksista.) Useimmat ihmiset voivat lopettaa SSRI ilman mitään ongelmia. Lopussa hoidon pitäisi pienentää annosta vähitellen noin neljä viikkoa ennen lopettamista. Tämä johtuu siitä, että jotkut ihmiset kehittää vieroitusoireita, jos SSRI lopetetaan äkillisesti.

Vieroitusoireita, joita voi esiintyä ovat: huimaus, ahdistuneisuus ja levottomuus, unihäiriöt, flunssan kaltaiset oireet, ripuli, vatsan kouristukset, pistelyä, mielialan vaihtelut, pahoinvointi, ja matala mieliala. Nämä oireet ovat epätodennäköisiä, jos pienentää annosta vähitellen. Jos vieroitusoireita esiintyy, ne yleensä kestää alle kaksi viikkoa. Vaihtoehto, jos niitä esiintyy on käynnistää lääkettä, ja sitten vähentää annosta vieläkin vähitellen ennen kuin lopetat. Sinun pitäisi nähdä lääkärillesi, jos olet huolissasi, että olet kehittää vieroitusoireita.

Joitakin muita kohtia noin SSRI ja OCD

Oireet voivat parantaa jopa 70%, jos otat SSRI. Joten, vaikka oireet voivat mennä kokonaan, ne yleensä parantaa niin pakkomielteitä ja pakko ovat paljon pienempi ongelma. Tämä voi olla suuri ero teidän elämänlaatua.

Älä lopeta SSRI masennuslääkkeet yhtäkkiä. Sinun pitäisi vähitellen vähentää annosta neuvoi lääkäri hoidon päättyessä. Joissakin ihmisiä oireet palaavat, kun lääkitys lopetetaan. Vaihtoehto sitten on ottaa SSRI masennuslääke pitkällä aikavälillä. Kuitenkin oireet ovat vähemmän todennäköisesti palaa, kun lopetat SSRI masennuslääke, jos sinulla on ollut yhteydessä CBT (kuvattu aiemmin).

Miksi lääkitystä ei ehkä toimi niin hyvin jotkut ihmiset ovat:

 • Annos ei ole riittävän korkea ja on lisättävä.
 • Lääkitys ei ole otettu tarpeeksi kauan - se voi kestää jopa kaksitoista viikkoa töihin.
 • Sivuvaikutuksia tuli ongelma, joten voit lopettaa lääkityksen. Kerro lääkärillesi, jos sivuvaikutukset ovat hankalia.

Muut lääkkeet, joita käytetään pakko-oireinen häiriö

Mitä pakkomielteemme? Miten pakko-oireinen häiriö vaikuttaa elämääsi?
Mitä pakkomielteemme? Miten pakko-oireinen häiriö vaikuttaa elämääsi?

Jos SSRI eivät paljon auta, tai ei voida ottaa, sitten toinen tyyppi masennuslääke sanottu Klomipramiinin käytetään joskus. Tämä on luokiteltu trisyklisiä masennuslääkkeitä ja käytetään olla tärkein lääkehoidon OCD ennen SSRI tuli saataville. Joskus muut lääkkeet, joita käytetään mielenterveyden häiriöt käytetään.

Joissakin tilanteissa yhdistelmä CBT plus SSRI masennuslääke on suositeltavaa. Tämä voi olla parempi kuin joko yksin käytettynä, kun OCD on vakava.

Jos OCD ei hoideta, pakko ajatuksia ja pakko ei ehkä parane ja voi pahentua joillakin ihmisillä. Kuitenkin hoidon monien oireita voidaan kuriin ja jotkut ihmiset voi olla täysin kovettunut.

Jos sinulla on OCD, on olemassa vaara, että se voi palata vaikka onnistuneen käsittelyä ja hyödyntämistä. Jos oireet eivät tule takaisin, varmista nähdä lääkärin jatkohoitoon.

OCD toiminta

Suite 506-509 Davina House, 137-149 Goswell Road, London, EC1V 7ET
Puh: 0845 390 6232/020 7253 2664 Web: www.ocdaction.org.uk
Kansallinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka tarjoaa tietoa, neuvontaa ja tukea ihmiset OCD.

OCD-uk

OCD-UK, Silverlands Lodge, Boarshead, Crowborough, East Sussex, TN6 3HE
Puh: 0845 120 3778 Web: www.ocduk.org
Kansallisten hyväntekeväisyys ihmisille, jotka kärsivät OCD.

No Panic (kansallinen järjestö fobioita, ahdistus, neuroosit, tietoa ja hoitoa)

Yksikkö 3 Prospect House, Halesfield 22, Telford, Shropshire TF7 4QX
Neuvontapuhelin: 01952 680460 WWW: www.nopanic.org.uk
Henkilöille, joilla on paniikkikohtauksia, fobiat, OCD, ahdistuneisuus ja siihen liittyvät häiriöt.

Triumph yli fobia (TOP UK)

PO Box 3760, sauna, BA2 3WY
Puh: 0845 600 9601 Web: www.triumphoverphobia.com
Toimii valtakunnallinen jäsennelty, itseapuryhmät aikuisille (16) kärsii tunnistettavissa fobia tai OCD.

Ahdistus UK (entinen kansallisen foobikot yhteiskunta)

Zion yhteisön Resource Centre, 339 Stretford Road, Hulme, Manchester, M15 4ZY
Neuvontapuhelin: 08444 775 774 Web: www.anxietyuk.org.uk
Britannian johtava hyväntekeväisyyteen ahdistus kuten OCD, jne.

British Association of käyttäytymiseen ja kognitiiviset psykoterapiaa (BABCP)

Imperial House, Hornby Street, Bury, Lancashire BL9 5BN
Puh: 0161 705 4304 Web: www.babcp.com
Ylläpitää rekisteriä harjoittajia, jotta voit löytää kognitiivinen / käyttäytymiseen terapeutin omalla alueella. Heillä on myös tietoa esiintyviä ongelmia, kuten ahdistusta, masennusta ja OCD.

Oxford kognitiivinen terapia keskus (OCTC)

Oxford Kognitiivinen terapia-keskus, Warneford Hospital, Oxford OX3 7JX
Puh: 01865 738 816 Web: www.octc.co.uk
Heidän sivusto antaa tiedot siitä, miten tilata useita koulutus-ja omatoimisuus kirjasia CBT lähestymistapa, mukaan lukien OCD.