Prolactinoma

Prolaktinooma on ei-syöpä turvotus aivolisäkkeen, joka tekee liikaa hormoni prolaktiini. Tämä voi aiheuttaa erilaisia ​​oireita kuten vähentynyttä hedelmällisyyttä, rintojen muutoksia, ja päänsärkyä. Lapsilla voi olla kasvun hidastumista tai viivästynyt murrosikä. Prolactinomas voidaan hoitaa onnistuneesti, yleensä lääkitystä. Lääkitystä voidaan tarvita pitkäaikaisia. Sinun täytyy olla seurantatarkastuksia koska prolactinomas voi tulla takaisin.

Prolaktinooma on hyvänlaatuinen kasvain (ei-syöpä turvotusta) on aivolisäkkeestä. Prolactinomas tehdä suuria määriä hormoni prolaktiini.

Aivolisäkkeen rauhanen sijaitsee vain alle aivot. Se tekee useiden hormonien, kuten hormoni prolaktiini. (Hormoni on kemikaali, joka on tehty yhdestä osasta elin, mutta siirtyy verenkiertoon ja sillä on vaikutus muihin kehon osiin.)

Prolaktiini auttaa kehon tuottamaan maitoa, kun nainen rinta-syötteitä. Se on myös vaikutuksia muihin hormoneja elimistöön.

Prolaktinooma tapahtuu, kun jotkut solujen aivolisäkkeen (ne tuottavat prolaktiini) lisääntymään tavallista enemmän. Emme tiedä, mitä tekee solut lisääntyvät ensiksi. Harvoissa tapauksissa saattaa olla geneettinen (perinnöllinen) syy.

Pieni prolactinomas (alle 10 mm) kutsutaan microprolactinomas. Suurten (yli 10 mm) kutsutaan macroprolactinomas. On myös harvinaista kutsutaan jättiläinen prolactinomas, jotka ovat yli 4 cm.

Noin 1 10000 ihmistä kehittää prolactinoma. Prolactinomas ovat yleisimpiä vuotiaiden naisten 20-50 vuotta, mutta ne voivat esiintyä missä iässä tahansa ja miehille. Prolactinomas ovat yleisin aivolisäkkeen kasvain.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Korkea prolaktiini veressä voi aiheuttaa erilaisia ​​oireita. Oireet hieman poiketa toisistaan ​​miesten, naisten ja lasten.

Naiset voivat olla:

 • Epäsäännölliset kuukautiset tai ei kuukautisia.
 • Hedelmällisyyden vähenemistä.
 • Alennettu sukupuolen asemaan.
 • Maito vuotaa rinnat (tunnetaan galaktorrea). Maidon voi vuotaa ulos itsestään, tai voi vain silloin, kun rinta puristetaan. (Huom: vuotaa maitoa rinnat on normaalia loppupuolella raskauden kanssa viime synnytys, jos imetät, ja jonkin aikaa sen jälkeen viimeistely imetys.)
 • Lisääntynyt hiusten kasvua kasvojen tai kehon.

Miehet voivat olla:

 • Hedelmällisyyden vähenemistä.
 • Erektiohäiriö (vaikeus ottaa erektio).
 • Vähentynyt libido (alennettu sukupuolivietti).
 • Rintojen suureneminen (kutsutaan gynekomastia).
 • Hyvin harvoin vuotaa maitoa rinnat.

Lapset ja nuoret voivat olla:

 • Alennettu kasvua.
 • Viivästynyt murrosikä.

Prolactinomas jotka ovat suuria voi painaa aivoihin tai lähellä hermoja (lähin hermot ovat hermoratoja, jotka menevät silmään). Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten:

 • Päänsärky.
 • Silmäoireet - saatat saada vähentää vision näkö. Varhaisia ​​muutoksia voi helposti jäädä huomaamatta, koska ne vaikuttavat näkökentän - eli reunat näön äärimmäisen vasemmalle ja oikealle. Tämä tarkoittaa sitä, että voi olla arvioitua pienempi, mikä on noin sinua, mutta voi silti nähdä hyvin jos keskitytään jotain suoraan.

Jos sinulla on päänsärkyä tai vähentää visio, katso lääkäri pikaisesti - ehkä mennä hoitoon nopeasti lievittää painetta hermoratoja.

Harvoin, prolaktinooma voi painaa loput aivolisäkkeen, pysäyttää se tuottaa muita hormoneja. Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, pyörtyminen, matala verenpaine, matala verensokeri tai romahtaa. Lisäksi, harvoin, voi olla vuoto nestettä, joka ympäröi aivoja ja aivolisäkkeen, tuntui kuin vetistä nestettä vuotaa nenän kautta. Nämä oireet vaativat välitöntä hoitoa.

Prolactinoma. Jos sinulla on päänsärkyä tai vähentää visio, katso lääkäri pikaisesti - ehkä mennä hoitoon nopeasti lievittää painetta hermoratoja.
Prolactinoma. Jos sinulla on päänsärkyä tai vähentää visio, katso lääkäri pikaisesti - ehkä mennä hoitoon nopeasti lievittää painetta hermoratoja.

Diagnoosi voidaan epäillä alkaen oireita. Naiset yleensä diagnosoitu aikaisemmin kuin miehet, koska muutos naisen aikoina on varhainen oire ja on helposti havaittavissa. Jotkut prolactinomas diagnosoidaan sattumalta, jos sinulla on testejä muusta syystä. Jos prolaktinooma epäillään, sinulle voidaan tarjota useita testejä.

Verikokeet

Verinäyte tarkistaa prolaktiini-tasoa veressä. Jos korkea prolaktiini on katsottu, sinua saatetaan pyytää saada toista testi. Tämä johtuu siitä, prolaktiinitaso voivat vaikuttaa monet muutkin asiat kehon, kuten uni tai stressiä. Se voi auttaa ottamaan verinäytteen, kun olet kohtuullisen levännyt ja ollut hereillä vähintään kaksi tuntia.

Normaali prolaktiini-tasoa on alle 400 mU / l. Erittäin korkea prolaktiinitasoa (> 5000 mU / l) tarkoittaa yleensä, että prolaktinooma on läsnä. Tasot välillä voi johtua prolaktinooma, tai muista syistä (ks. "Mitä muuta se voisi olla?", Alla).

Muita verikokeita voidaan tehdä samaan aikaan. On tärkeää testata kilpirauhanen ja tarkistaa munuaisten toiminta, koska nämä molemmat voivat vaikuttaa prolaktiinitaso. Muita testejä voidaan tarvita nähdä, jos kasvain aiheuttaa puutetta muiden hormonien tekemät aivolisäkkeen.

Eye testit

Silmien testit arvioi jos kasvain on painamalla näköhermon - tämä sisältää testin näkökentän.

Skannaa

Magneettikuvaus (MRI) skannata tai tietokonetomografia (TT) voi näyttää koko kasvain. Luun tiheys skannaus voi olla hyvä joillekin potilaille, tarkistaa, olet vaarassa sairastua osteoporoosiin (joka on mahdollista komplikaatio - katso alla).

Lukuun ottamatta prolactinomas, on olemassa muita syitä esille prolaktiinitaso. Esimerkiksi jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa suuren prolaktiinitaso. Näitä ovat: anti-sairaus lääkkeiden metoklopramidilla ja domperidonia, masennuslääkkeet ja selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjä (SSRI) tyyppi, ja jotkut lääkkeet käytetään skitsofrenian hoitoon tai kaksisuuntainen mielialahäiriö. On muitakin harvinaisempia syitä esille prolaktiinitasoa.

Hoito toimii yleensä hyvin lopettaa oireita prolaktinooma ja parantaa hedelmällisyyttä. On olemassa erilaisia ​​hoitoja - tavallisin on lääkitys.

Huomaa: jos olet nainen hoidon aloittamista varten prolaktinooma, muista, että hoito voisi parantaa hedelmällisyyttä melko nopeasti, ja voit mahdollisesti tulla raskaaksi ennen kuin edes ajan. Joten, jos et halua raskautta, sinun tulee käyttää ehkäisyä. Keskustele asiasta lääkärin, sairaanhoitajan tai Perhesuunnitteluneuvolan jos tarvitset neuvoja.

Ei hoidettaessa voi olla vaihtoehto

Pienelle prolaktinooma (microprolactinoma), jos oireet eivät ole liian hankala, niin yksi vaihtoehto on vain seurata tilannetta. Tämä tarkoittaa sitä toista verikokeita ja mahdollisesti tarkistaa säännöllisin väliajoin. Jos oireet pahenevat tai prolaktinooma näyttää kasvavan, hoito voidaan aloittaa tarvittaessa.

Jos olet valinnut ei-hoitovaihtoehto, lääkäri voi neuvoa ottaen huolto hormonihoito - tarjota estrogeenihormonien (naisilla) tai testosteroni hormonit (miesten). Tämä johtuu siitä, prolactinomas voi aiheuttaa alhainen estrogeenin tai alhainen testosteronitaso elimistössä. Lyhyellä aikavälillä, alhainen estrogeenin ja alhainen testosteronitaso eivät ole haitallisia, mutta pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa osteoporoosiin. Myös, saatat tuntea paremmin, jos sinulla on tarpeeksi estrogeenia tai testosteronia elimistössä.

Naisilla estrogeenin voidaan ottaa muodossa yhdistetyn ehkäisypillereiden tai hormonikorvaushoitoa, riippuen ikäisekseen ja onko hän tarvitsee ehkäisyä. Miehillä testosteronin voidaan ottaa suun kautta, patch tai geelin muodossa tai ruiskeena kerran kuukaudessa.

Lääkitys

Lääkitys on erittäin tehokas hoito useimmille prolactinomas. Lääkitys on tyyppi nimeltä dopamiini-agonistit. Nämä vaikuttavat aivolisäkkeen vähentää prolaktiinin se tekee, ja ne voivat myös pienentää kasvaimen. Yleensä tällä lääkkeellä, prolaktiinitaso alas normaaliksi muutaman viikon. Dopamiiniagonistit voidaan pitää pitkäaikaista hoitoa.

Dopamiiniagonistien kutsutaan bromokriptiini, kabergoliini tai quinagolide. Ne ovat tabletteina. On olemassa hyviä ja huonoja puolia jokainen - kysy lääkäriltäsi lisätietoja.

Onko sivuvaikutuksia dopamiiniagonistien? Mahdolliset haittavaikutukset ovat pahoinvointi, huimaus, ummetus, päänsärky ja väsymys, matala mieliala tai ahdistusta. Harvinainen haittavaikutus on psykoosi (häiriintynyt ajattelu) - joka paranee, jos lääkitys lopetetaan.

Sivuvaikutukset ovat vähemmän todennäköisesti, jos aloitat pienellä annoksella ja lisätä vähitellen. Huomautus: jos tunnet itsesi uneliaaksi, älä aja tai käytä vaarallisia koneita.

Jotkut ihmiset voivat saada matala verenpaine aikana muutaman ensimmäisen päivän kuluttua hoidon aloittamisesta. Tämä voi aiheuttaa heikotusta tai huimausta. Jos näin tapahtuu, verenpaineesi saattaa edellyttää seurantaa, ja älä aja tai käytä koneita ennen kuin tunnet olosi.

On ollut huolta, että dopamiini agonistit voivat aiheuttaa fibroosia (kovettuminen ja vahinko) sisäelinten - käytettäessä suuria annoksia pitkän aikavälin. On vielä epäselvää, kuinka suuri riski on näistä lääkkeistä. Monet asiantuntijat ajattelevat, että fibroosin riskiä on alhainen, ja että useimmille potilaille, hoidon hyödyt ovat haittoja suuremmat. Lisätietoja ovat Society for endokrinologian viite alla.

Nykyinen neuvoja ihmisille, jotka ovat pitkäkestoisessa dopamiiniagonisti on, että sinun tulee seurata fibroosia, mutta useimmissa tapauksissa tämä on vain varotoimi:

 • Ennen hoidon aloittamista on testi kutsutaan sydämen ultraäänitutkimus (ultraääni sydän) tarkistaa sydämen venttiilit. Lääkärin tulisi harkita järjestää verikoe ja rintakehän röntgen myös tarkistaa merkkejä fibroosi tai tulehdus.
 • Sinun tulee seurata oireita, kuten hengenahdistusta, yskää, sydänongelmia tai vatsakipu.
 • Testataan säännöllisesti keuhkoihin (keuhkofunktiotestejä) voi olla hyvä.
 • Jos otat kabergoliiniin tai pergolidin sinulla pitäisi olla sydämen ultraäänitutkimus 3-6 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta ja sen jälkeen 6-12 kuukauden välein.

Entä hoito raskauden aikana? Jos suunnittelet raskautta, on parasta keskustella hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa etukäteen. Hoitoon prolaktinooma yleensä parantaa hedelmällisyyttä, niin voi auttaa sinua tulla raskaaksi. Bromokriptiini arvellaan olevan turvallisin dopamiiniagonisteilla raskauden, koska se on eniten testattu yksi. Monet naiset ovat joutuneet vauvat otettuaan bromokriptiiniä.

Keskustele lääkärisi kanssa, mitä tehdä, jos tulet raskaaksi. Jotkut naiset kehotetaan lopettamaan lääkityksen aikana kokonaan tai osittain raskauden. Bromokriptiini voidaan käyttää raskauden aikana, mikäli tarpeen.

Raskauden aikana, jotkut prolactinomas voi saada isompi. Jos sinulla on oireita, kuten päänsärkyä tai vähentää visio, mene heti lääkäriin, jotta tämä voi tarkistaa.

Leikkaus

Leikkaus voi olla vaihtoehto, jos lääkitys ei toimi, ei ole halunnut tai suuremmille prolactinomas. Toimintaa kutsutaan trans-sphenoidal leikkausta, koska kirurgi saa aivolisäkkeen kautta sphenoid luun kautta pieni leikkaus ylemmän etuhampaat tai sisältä sieraimeen. Se tehdään nukutuksessa.

Sädehoito

Sädehoito (X-ray hoito) keskittyy korkean intensiteetin säteilyn prolaktinooma, tuhota poikkeavia soluja. Se ei yleensä tarvita prolactinomas - mutta sitä voidaan käyttää harvoin, jos muut hoidot eivät ole riittäviä. Se voi olla sivuvaikutuksia.

Muut hoidot

Mitä prolactinomas? Mikä aiheuttaa prolactinomas?
Mitä prolactinomas? Mikä aiheuttaa prolactinomas?

Joskus prolactinomas aiheuttaa alennuksen muita hormoneja, että aivolisäke tuottaa. Jos näin on, saatat joutua ottamaan tabletteja korvata näitä hormoneja. Tämä riippuu oireista ja verikokeissa.

Tärkeimmät komplikaatio on osteoporoosin (luukato), jos korkea prolaktiini tasot ovat hoitamatta pitkään (yli vuoden). Tämä johtuu siitä, että korkea prolaktiini vähentää estrogeenin tai testosteronin tasoa, jotka voivat johtaa osteoporoosiin. Osteoporoosi voidaan estää käsittelemällä prolaktinooma (kuten edellä), joka vähentää prolaktiinin tasoa. Vaihtoehtoisesti korvaaminen estrogeenin tai testosteronin voidaan ottaa.

Suuri prolactinomas voivat aiheuttaa komplikaatioita, jos ne kasvavat ja paina rakenteiden lähellä: aivolisäkkeen, aivojen ja hermojen silmään. Tämän estämiseksi suuria prolactinomas pitäisi yleensä hoitaa. Hoitamattomana paine saattavat johtaa näön menetykseen, muiden hormoni ongelmia (jotka voisivat aiheuttaa vakavan sairauden) tai kova päänsärky.

Komplikaatioita ovat:

 • Vuotaa nestettä aivojen ympärille nenään, mikä tarkoittaa, että on olemassa vaara, infektio, kuten aivokalvontulehdus.
 • Aivolisäkkeen aivohalvaus, joka on harvinainen, mutta vakava komplikaatio, kun on olemassa vuoto sisällä kasvain, joten se äkkiä laajentua. Tämä aiheuttaa äkillisen yhä oireita, kuten päänsärkyä ja vähentää visio, ja se voi aiheuttaa romahduksen. Se tarvitsee kiireellistä hoitoa ja saattaa vaatia leikkausta.
 • Mahdollisuus, joka on erittäin harvinaista, ja prolaktinooma on pahanlaatuinen (syöpä).

Näkymät ovat erittäin hyvät. Useimmat prolactinomas ovat menestyksellisesti hoitaa lääkkeillä. Jos tämä ei toimi, leikkaus on yleensä onnistunut. Hoito naiset voivat palauttaa aikoja ja hedelmällisyys (olettaen, että hedelmällisyys ongelma johtui prolactinoma). Miehillä myös, hedelmällisyyttä voidaan parantaa hoidon, mutta voit joutua ottamaan ylimääräisiä lääkkeitä nimeltä gonadotropiinit, jotta isä lapsille.

Joillekin ihmisille, prolaktinooma itse voi kovettunut noin kolme vuotta lääkityksellä. Joten voit ehkä tulla pois hoitoon.

Prolactinomas voi uusiutua (palannut), vaikka onnistunut hoito lääkityksen tai leikkauksen. Tulet vielä seurantaa (kuten säännöllisesti verikokeita) tarkistaa, että prolaktinooma ei ole tullut takaisin. Jos se on, niin hoito voidaan aloittaa uudelleen.

Aivolisäkkeen säätiö PL 1944, Bristol, BS99 2UB
Puh: 0845 450 0375 Web: www.pituitary.org.uk
Tukea ja tietoa ihmisille, joilla on aivolisäkkeen, mukaan lukien prolactinoma.

Tutustu näihin